Rusia a raspuns sanctiunilor decise de statele occidentale prin interzicerea importurilor majoritatii produselor agroalimentare provenite din tarile care au adoptat aceste sanctiuni, dar Romania va fi printre cele mai putin afectate, exporturile romanesti de astfel de produse catre Federatia Rusa avand in 2013 valoarea de numai sapte milioane de dolari, conform datelor Comisiei Europene citate joi de agentiile Reuters si DPA.

Aceasta decizie a Moscovei, mai severa decat era anticipat, va priva consumatorii rusi de multe dintre produsele alimentare la care au acces in prezent, dar va afecta sever si economiile tarilor exportatoare.

Interdictia vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Potrivit Comisiei Europene, Rusia a importat anul trecut din aceste tari produse agroalimentare in valoare de 17,2 miliarde de dolari, categoriile de produse vizate de interdictie insumand 9,2 miliarde de dolari.

Conform datelor furnizate de executivul comunitar, statele cele mai afectate vor fi Norvegia (care a exportat in 2013 Rusiei produse alimentare vizate acum de sanctiuni in valoare de 1,15 miliarde de dolari) urmata de Polonia (1,12 miliarde), SUA (838 de milioane), Spania si Olanda (794 de milioane fiecare), Germania (781 de milioane), Danemarca (540 de milioane), celelalte state avand exporturi din aceste categorii de produse sub valoarea de 500 de milioane de dolari, potrivit Agerpres.

La cealalta extrema a acestui clasament, in randul tarilor care au exportat anul trecut in Rusia produse alimentare din categoriile mentionate sub valoarea de 10 milioane de dolari, se numara, alaturi de Romania, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Luxemburg si Malta.