Presedintele Traian Basescu a trimis spre reexaminare Parlamentului o lege prin care medicul nu mai este considerat functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, apreciind ca, in acest fel, medicilor li se diminueaza raspunderea penala.

Cererea de reexaminare vizeaza Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In cererea de reexaminare semnata de Traian Basescu se arata ca "articolul I pct. 38 al legii transmisa spre promulgare prevede modificarea alineatului (2) al Articolului 375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dupa cum urmeaza: 'Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia'".

Astfel, prin aceasta modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale, care considera functionar public, potrivit Articolului 175 alineat (2) din Codul Penal, orice persoana 'care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public', argumenteaza presedintia.

In acest fel, "medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale".

Mai mult, "prin aceste prevederi legiuitorul afecteaza protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante":

"Fenomenul coruptiei este considerat a fi una dintre cele mai grave amenintari cu privire la institutiile statului de drept, democratie, drepturile omului, echitatea si justitia sociala, cu efecte negative asupra activitatii autoritatilor si institutiilor publice si asupra functionarii economiei de piata. Coruptia se constituie intr-un obstacol al dezvoltarii economice a statului si compromite stabilitatea institutiilor democratice si fundamentul moral al societatii. De aceea, politica penala a statului trebuie sa fie aceea de a intensifica eforturile in scopul adoptarii unor acte normative in materia combaterii coruptiei, care, printre altele, sa prevada incriminarea coordonata a tuturor infractiunilor de coruptie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea raspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale", se arata in aceasta cerere.

In plus, "statutul juridic distinct, privilegiat, sub aspectul raspunderii penale, contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor consacrat de Articolul 16 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia 'cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari'. In masura in care anumite subiecte de drept sunt favorizate, prin efectul unei dispozitii legale adoptata in considerarea lor si aplicabile numai in ceea ce le priveste, dispozitiile legale in cauza nesocotesc principiul constitutional potrivit caruia 'nimeni nu este mai presus de lege'", potrivit sursei citate.

Totodata, astfel de modificari contravin angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale si europene, precum si recomandarilor Comisiei Europene privind Programul national de reforma al Romaniei pentru anul 2014, mai arata presedintele Basescu.