Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, este acuzat ca a incercat sa stranga de gat un consilier local al UDMR, impotriva sa fiind depus un denunt penal la IPJ Harghita, la Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, la Parchetul de pe langa Tribunalul Harghita si in atentia DNA, transmite Agerpres.

In plangerea penala se sesizeaza faptul ca primarul Raduly Robert Kalman l-a agresat in timpul unei sedinte a grupului UDMR din Consiliul Local pe un consilier al acestei formatiuni si ca nu este pentru prima data cand ar fi fost violent cu consilierii locali si chiar cu unul dintre viceprimari.

Surse apropiate anchetei au dezvaluit ca in data de 24 iunie, la o sedinta a UDMR, consilierul Csucsi Andras Robert a ridicat problema unui cetatean din oras care si-ar fi amenajat spatiul verde din fata locuintei si, cu toate acestea, a fost amendat de Primaria Miercurea Ciuc. De la acest subiect, intre primar si consilier a inceput o disputa verbala dupa care, primarul i-ar fi adresat acestuia injurii, apoi ar fi mers in spatele consilierului, care statea pe scaun, si l-a apucat de gat, l-a strans si l-a scuturat, timp in care acesta nu a putut sa se apere si nici ceilalti consilieri nu au intervenit, acestia fiind uimiti de ceea ce se intampla. Potrivit sursei citate, pe gatul consilierului au ramas urme ale agresiunii.

Purtatorul de cuvant al IPJ Harghita a confirmat ca Politia a fost sesizata in legatura cu acest caz si ca ancheta este in derulare.

"Inspectoratul Judetean de Politie Harghita a fost sesizat cu privire la faptul ca un consilier local ar fi fost strans de gat de catre primarul municipiului (n.r. Raduly Robert Kalman), iar in sesizare este mentionat ca primarul, in repetate randuri, ar fi avut o atitudine violenta fata de mai multi dintre consilierii locali si chiar fata de un viceprimar. In cauza desfasuram activitati de cercetare si investigatie sub aspectul savarsirii infractiunii sesizate, aceea de ultraj, in care, la finalitate, data fiind competenta exclusiva a Parchetului, ne-am si adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, pentru competenta cercetare si solutionare", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Potrivit unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, in cursul zilei de miercuri a inceput urmarirea penala cu privire la savarsirea infractiunii de ultraj.

"La Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc a fost inregistrat un dosar avand ca obiect imprejurarile in care s-a produs incidentul petrecut in data de 24.06.2014 cu ocazia desfasurarii unei sedinte in cadrul Primariei Miercurea Ciuc la care au participat consilieri din cadrul Consiliului Local Miercurea Ciuc, constand in agresarea persoanei vatamate C.A.R., consilier local. In cursul zilei de astazi a fost inceputa urmarirea penala cu privire la savarsirea infractiunii de ultraj prevazuta si sanctionata de art. 257(1) Cod penal", se precizeaza in comunicatul Pachetului de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc.

Potrivit unor surse din interiorul Primariei, cei prezenti la incident nu vor sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat, intrucat le este frica de primar.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a spus ca pe data de 24 iunie s-a aflat la sedinta respectiva, dar nu a vrut sa confirme sau sa infirme incidentul, precizand ca are 'o viziune subiectiva' asupra a ceea ce s-a intamplat atunci.

"Eu nu vreau sa confirm, ca a fost si ieri o sedinta de grup (nr UDMR) unde a incercat sa clarifice treaba, numai ca eu am plecat. (...) Nu vreau sa dau declaratii deocamdata in aceasta tema, pentru ca probabil au evoluat lucrurile, nu stiam nici de plangerea penala, nici de ce s-a discutat ieri, asa ca eu ma abtin deocamdata sa comentez. (...)Am fost si eu in sala. Atata confirm ca am fost si eu acolo", a declarat presei Antal Attila.

Si viceprimarul Szoke Domokos, despre care exista informatii ca ar fi fost batut, cu alta ocazie, de primarul Raduly Robert Kalman, s-a abtinut de la comentarii. "Oficial nu vreau sa comentez despre acest subiect", a spus Szoke.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima un punct de vedere despre acest incident, dar consiliera sa, Nagy Debreczeni Hajnal, a spus ca, din cate stie, primarul Raduly Robert Kalman si-a cerut scuze, iar acestea i-au fost acceptate.

"Noi asa stim, ca domnul primar si-a cerut scuze si ca scuzele lui au fost acceptate, asa ca ar trebui sa mai verificati si voi daca este actuala (nr: plangerea penala)", a spus Nagy Debreczeni Hajnal. Intrebata daca incidentul a avut loc, aceasta a raspuns: "Probabil ca da, de ce altceva si-ar fi cerut scuze?".

Atat primarul Raduly Robert Kalman cat si consilierul Csucsi Andras Robert nu au putut fi contactati pentru a face declaratii despre acest caz.

Primarul din Miercurea Ciuc mai este cercetat intr-un dosar penal dupa ce anul trecut, cu prilejul zilelor municipiului Miercurea Ciuc, ar fi batut un ofiter SRI, aflat in timpul liber, care l-ar fi fotografiat in timp ce se afla la o intalnire cu o delegatie din orasele infratite.

Raduly Robert Kalman este la al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea Ciuc, el candidand pe listele UDMR, fiind ales de fiecare data din primul tur.