Liberalul Horea Uioreanu, la biroul caruia procurorii DNA au facut miercuri perchezitii, a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Cluj in urma alegerilor locale din anul 2012. Anterior, el a fost deputat. Desi nu are un profil de "baron local" clasic, fruntasul liberal a fost implicat in cateva scandaluri publice in ultimii ani: scandalul voturilor trucate de la referendumul din 2012 si procesul fiului sau, condamnat pentru trafic de droguri.

Horea UioreanuFoto: Camera Deputatilor

In legatura cu pista aeroportului de la Cluj, vizata de ancheta DNA, in iunie 2013 vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) l-a critcat dur pe aliatul sau de atunci, Horea Uioreanu. Social-democratul i-a reprosat liberalului ritmul scazut al lucrarilor la noua pista si neindeplinirea obligatiilor CJ Cluj catre constructori.

Horea Uioreanu are un baiat din prima casatorie, Alexandru, care, in decembrie 2012, pe cand avea 16 ani, a fost retinut pentru trafic de hasis. In septembrie 2013, baiatul, care statea cu mama lui, avea sa fie condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare.

De asemenea, in august 2012, Horea Uioreanu a fost audiat ca martor in dosarul lui Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru liberal al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Samson era acuzat ca ar fi platit un grup de interlopi din Alba sa "convinga" alegatorii sa voteze pentru demiterea presedintelui Basescu la referendumul din anul 2012, a fost achitat, in cele din urma, in prima instanta. Procurorii sustineu ca intalnirile cu interlopii ar fi avut loc si la sediul PNL Cluj, condus de Uioreanu, acesta negand informatia.

Horea Uioreanu a fost casatorit si cu Elena Uioreanu, deputat PNL, vizata si ea de ancheta procurorilor DNA, dupa cum sustin surse citate de B1. Cei doi s-au casatorit in anul 2007, dar au divortat in 2013. Presa a scris, de-a lungul vremii, despre ascensiunea surprinzatoare a fostei sotii a lui Horea Uioreanu. Elena a fost secretara a parlamentarului liberal Anton Ionescu, iar apoi avea sa ajunga sef de birou parlamentar, consilier judetean si apoi consilier al fostului premier Calin Popescu-Tariceanu. In 2012, ea a candidat la functia de deputat in judetul Cluj, beneficiid de sustinerea sotului sau, fiind aleasa parlamentar.

In 2012, Horea Uioreanu si-a imprumutat sotia de atunci cu 109.000 de lei, aceasta imprumutandu-si, mai departe, propria firma, Versatil Consult, cu acesti bani, potrivit declaratiilor de avere ale celor doi. Totodata, Elena Uioreanu si-a mai imprumutat firma cu 177.000 de lei.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, detine un apartament de 51 mp, impreuna cu fosta sotie Elena Uioreanu si o casa de 173 mp, impreuna cu prima sotie, Consuela Burnar. El mai are si o cota de 3 sferturi dintr-o casa de 145 mp, mostenire. Toate sunt situate in minicipiul Cluj-Napoca. De asemenea, Uioreanu a mostenit si o casa de vacanta in comuna Marisel, din judetul Cluj.

Horea Uioreanu mai detine o masina Volkswagen EOS fabricata in anul 2008.

El are deschise doua fonduri de pensii de viata, de 39.000 de lei impreuna, si un altul, de 4.400 de lei, pentru fiul sau, Alexandru.

Potrivit declaratiei de avere din anul 2013, la capitolul datorii, in anul 2005 avea deschis un credit de 10.000 de euro.