Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca nu intentioneaza sa transmita Fondului Monetar International o scrisoare pe tema accizei de 7 eurocenti, aratand ca va discuta cu reprezentantii institutiei despre politica fiscal-bugetara dupa ce se va intoarce de la Bruxelles.

"Cu Fondul Monetar International voi avea discutii dupa ce ma intorc. Nu am avut timp sa organizez astfel de discutii legat de ceea ce eu consider gresit, si anume politica fiscal-bugetara, pentru ca nu am crezut niciodata in varianta cresterii aberante a taxelor pentru a genera venituri in buget. Se probeaza ca cele 35 de taxe care au fost introduse de Guvernul Ponta nu au generat veniturile asteptate in bugetul de stat, veniturile planificate. Este clar ca ceva este gresit. Voi explica Fondului si voi cere sa analizam impreuna cu Guvernul aceasta abordare, sa ajustam cheltuielile care au fost umflate excesiv in actualul buget, la veniturile reale pe care le putem obtine, fara sa mai introducem taxe suplimentare", a spus seful statului pe Aeroportul 'Henri Coanda', inainte de plecarea la Bruxelles, potrivit Agerpres.

El a spus ca scrisoarea pe care a transmis-o Camerei Deputatilor cu privire la respingerea accizei pe carburanti nu il vizeaza numai pe presedintele acestui for, ci pe toti deputatii. El a declarat ca va trimite cate o scrisoare fiecarui deputat, similara celei transmise presedintelui Camerei Deputatilor, in care va cere respingerea Ordonantei de introducere a accizei pe combustibil.

"In cursul zilei de astazi sau cel mai tarziu maine, voi transmite o scrisoare, cu acelasi continut si aceleasi argumente, fiecarui parlamentar membru al Camerei Deputatilor", a spus presedintele Traian Basescu, dupa ce a amintit ca i-a trimis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare deschisa in care cere respingerea in forul legislativ a Ordonantei care introduce acciza suplimentara pe combustibil, de la 1 aprilie.

Potrivit sefului statului, "aceasta actiune are rolul de a atentiona ca politica fiscal bugetara este gresita si ca nu putem avea un buget mai mare cu 17 miiarde de lei fata de executia bugetara a anului trecut", el adaugand ca politica de introducere a 35 de taxe noi, plus taxa pe infrastructuri, plus acciza pe combustibil, este "gresita".

"Abordarea mea este reducerea cheltuielilor excesive din bugetul de stat, pentru a se evita taxa suplimentara pe combustibil, cu atat mai mult cu cat Guvernul se afla intr-o minciuna continua", a mai declarat Traian Basescu, adaugand ca Executivul spune ca acesti bani din acciza sunt ba pentru autostrazi, ba pentru salarii, ba pentru scoli, "un intreg amalgam".

Seful statului se va afla incepand de miercuri pana vineri la Bruxelles, unde va participa la Summitul UE-Africa si la Summitul european privind incluziunea romilor.