Rezultatele slabe obtinute de elevi la simularea Evaluarii Nationale nu trebuie sa duca la "saracirea programei scolare, ci la mobilizarea elevilor", a declarat marti ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Potrivit ministrului, "acesta este rolul simularilor, sa arate nivelul de pregatire si sa determine elevii sa munceasca mai mult", relateaza Mediafax.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Nu iei o decizie peste noapte, dupa rezultatele la simulare", desi sapte din zece elevi au obtinut note sub 5 la simularea evaluarii nationale, a declarat ministrul Educatiei. Oficialul a sustinut ca in cadrul unei videoconferinte cu toti inspectorii scolari i-a rugat pe acestia sa inceapa discutiile cu directorii de scoli.

In urma cu o saptamana, ministrul Remus Pricopie isi manifesta nemultumirea fata de rezultatele de la simularea evaluarii la clasa a VIII-a. "Eu sunt optimist, chiar daca sunt nemultumit de rezultatele acestei simulari, o sa vedem si la bacalaureat ce se intampla (...) Cred ca vom reusi sa remediem. Sigur, nu ma astept la un rezultat spectaculos in vara, dar important este ca incet, gradual, sa ajungem la rezultate mai bune", a declarat Pricopie.

Amintim ca doar 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat note peste 5 la simularea examenelor de Evaluare Nationala 2014. Defalcat pe materii, au "promovat" simularea 66,95% dintre elevii prezenti la Limba romana si doar 30,4% la Matematica. 94,7% dintre elevii inscrisi au participat la toate probele simularii.

Notele "indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricarei evaluare de masa", preciza Ministerul Educatiei Nationale la momentul anuntarii rezultatelor.

Rezultatele simularilor vin in contextul in care la examenul de Evaluare Nationala de anul trecut, 75,89% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5. Numerosi profesori si parinti au spus atunci ca subiectele au fost foarte usoare in comparatie cu alti ani.

Pe judete, cele mai mari procente de note peste 5 s-au inregistrat in:

  • municipiul Bucuresti: 64,21%
  • judetul Braila: 60,42%
  • judetul Cluj: 59,18%
  • Prezenta elevilor la examene a fost in aceste judete de peste 95% 

Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in:

  • Calarasi: 34,18%
  • Caras-Severin: 36,28%
  • Tulcea: 37,95%
  • Si in aceste judete, prezenta a fost de aproximativ 90%

Amintim ca acesta este primul an in care simularea Evaluarii Nationale s-a facut la nivel national, cu aceleasi subiecte pentru toate scolile. Scopul acestor testari la nivel national este "familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluari nationale, respectiv a unui examen de bacalaureat national si cu scopul de a optimiza rezultatele obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale", a explicat Ministerul Educatiei.

Simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale s-au desfasurat in perioada 18-20 februarie. Rezultatele obtinute de elevi la simularile nationale nu se contesta si nu se trec in catalog.

Calendar Evaluarea Nationala 2014

13 iunieIncheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

16 - 18 iunieInscrierea la Evaluarea Nationala

23 iunieLimba si literatura romana - proba scrisa

24 iunieLimba si literatura materna - proba scrisa

25 iunieMatematica - proba scrisa

27 iunieAfisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

27 iunieDepunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

28 iunie - 30 iunieRezolvarea contestatiilor

1 iulieAfisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Citeste si: