​Uniunea Europeana aloca 3,5 miliarde de euro pentru hrana sau alte forme de sprijin destinate celor mai defavorizate persoane din statele membre, in perioada 2014-2020, potrivit unui regulament adoptat luni de Consiliul UE.

Ca un element nou, statele membre pot utiliza o parte din FEAD (Fondul european de asistenta pentru persoanele defavorizate) pentru a facilita donații de produse alimentare din surse private, de exemplu, de la supermarket-uri, a pecizat Consiliul Uniunii Europene.

Este de așteptat ca principalele mijloace de asistență pentru cele mai defavorizate persoane sa constea in primul rand in alimente.

In plus, programele de asistenta vor oferi persoanelor care au nevoie de ajutor bunuri de uz personal, cum ar fi sapunul sau samponul, incaltaminte, imbracaminte, a mentionat Comisia Europeana, la randul ei.

Fondul este destinat să înlocuiască actualul program de ajutor alimentar al UE , care functioneaza din anul 1987. Noul instrument va avea un scop material mai larg, activitatea de incluziune sociala urmand sa fie parte a activităților sale.

Obiectivul general al fondului este de a promova coeziunea socială, contribuind la atingerea obiectivului principal de reducere a sărăciei UE 2020, potrivit Consiliului UE.

Fondul de asisteta va fi utilizat pentru a acoperi 85% din ajutorul acordat, restul de 15% fiind asigurat de statele membre respective, a mentionat CE.

In Romania, banii de la Uniunea Europeana pentru sprijinirea persoanelor sarace sunt accesati prin Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), care achizitioneaza alimente, pe care ulterior le distribuie persoanelor defavorizate.

In august 2013, directorul adjunct al APIA, de atunci, Aurel Pana (PC), a fost arestat preventiv pentru ca ar fi cerut mita 1,2 milioane de euro reprezentantului unei firme care voia sa vanda catre APIA produse alimentare de 12 milioane de euro, in cadrul shemei de asistenta acordata de Uniunea Europeana persoanelor sarace.