Traian Basescu face apel la presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, sa nu recurga la forta si sa nu ordone reprimarea protestatarilor, avertizand ca o continuare a reprimarii manifestantilor prin violenta va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntarilor si nu poate fi o solutie la actuala criza cu care se confrunta tara vecina.

"Un asemenea gest nu poate constitui o solutie democratica la criza de credibilitate a actualei majoritati parlamentare", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului roman "este profund ingrijorat de valul de violenta si de pierderile de vieti omenesti produse in confruntarile de pe strazile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confrunta cu fortele de ordine", potrivit sursei citate.

Traian Basescu reaminteste ca Romania a trecut prin confruntari violente, in Revolutia din 1989, cand peste 1.000 de persoane si-au pierdut viata in lupta pentru libertate si democratie.

"Am invatat atunci ca violenta nu este o solutie si ca optiunile trebuie cautate prin dialog democratic", afirma Basescu, citat in comunicatul Administratiei Prezidentiale. Presedintele Romaniei face apel la Viktor Ianukovici "sa gaseasca solutii prin dialog pentru a preveni cresterea numarului de victime la Kiev, dar si in alte zone din Ucraina".