​Situatia produsa de vizita in Romania a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de Stat al SUA, este considerata de analistii grupului american de consultanta strategica Stratfor drept o dovada a "relatiei complexe si multidimensionale dintre cea mai proeminenta putere geopolitica a lumii si un aliat mic, dar strategic". "Desi vexati" in fata criticilor Americii privind situatia interna, "oficialii romani sunt foarte constienti de semnificatia pe care SUA o au pentru Romania in chestiuni mai profunde precum securitatea si vor tine cont de ea atunci cand vor lua decizii", apreciaza Stratfor intr-o analiza pe tema "Importantei SUA pentru Romania".

Cum explica analiza Stratfor aceasta idee:

  • O chestiune inclusa pe agenda SUA (in cadrul vizitei Voctoriei Nuland la Bucuresti - n.red.) este efortul Romaniei de a intari statul de drept, iar alegerea acestui subiect i-a infuriat pe unii la nivelul guvernului roman.
  • Controversa a izbucnit dupa recenta trimitere la inchisoare a fostului premier roman Adrian Nastase (...). Problema a fost obiectul unei dispute intense intre presedintele roman Traian Basescu si actualul premier, Victor Ponta, care spune ca Nastase este un "condamnat politic" si o tinta a lui Basescu. Impreuna cu incercarile de modificare a Codului Penal de catre Parlamentul Romaniei, in ultima luna, disputele legate de aceasta condamnare au starnit critici internationale, inclusiv dinspre Washington
  • Consilierul premierului pe probleme de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, s-a dezlantuit impotriva criticilor SUA inainte de vizita lui Nuland. El a spus ca "Romania nu e o colonie" a SUA, adaugand ca el simte "putin aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii".
  • O astfel de retorica aspra poate parea un simptom al slabirii relatiilor intre SUA si Romania, dar nu este cazul. Critica SUA la adresa practicilor din diverse tari in materie de democratie si drepturile omului - chiar si in tari aliate - nu este noua. Unul dintre temeiurile strategiei si influentei SUA in lume este ca promoveaza transparenta politica si democratia, chiar si atunci cand acest sprijin intra in conflict cu anumite interese strategice. SUA se comporta astfel nu doar din idealism, dar si pentru ca ar prefera sa previna situatii in care state democratice centralizeaza putere intr-o asemenea masura incat ar putea tulbura status quo-ul regional, fie prin propriile lor actiuni, fie prin provocarea unor reactii negative din partea vecinilor tematori. Mentinerea status quo-ului regional poate produce dezordine, asa cum s-a intamplat in Egipt, unde Statele Unite au avut interesul stategic de a sprijini regimul Mubarak aliniat SUA, dar unde au fost obligate - tardiv, e adevarat - sa recunoasca dorinta maselor.
  • Romania intra pe deplin in orizontul intereselor strategice ale SUA. Ca membru al UE si NATO, Romania se incadreaza total in sistemul aliantei occidentale. Pozitia strategica a tarii in coltul de sud-est al Europei si la periferia Rusiei o transforma intr-un partener de securitate semnificativ pentru SUA, lucru evidentiat prin rolul ei in planurile NATO de aparare antiracheta (...). Romania a fost aleasa si ca nou punct de tranzit pentru trupele SUA si ale altor aliati care se retrag din Afganistan, dupa apropiada inchidere a bazei aeriene Manas din Kirgizstan.
  • Dar, in timp ce mentinerea unei relatii solide de securitate cu Romania este importanta pentru Washington, ea este exponential mai importanta pentru Bucuresti. Desi Romania s-a reorientat spre Vest dupa razboiul rece, guvernul si-a pastrat scepticismul privind angajamentul NATO si al membrilor europeni fata de securitatea Romaniei. Proximitatea fata de Rusia si disputele istorice cu Moscova in privinta unor probleme diverse, precum Moldova sau Transnistria, obliga Romania sa caute un sustinator puternic in materie de securitate, dispus la angajamente concrete si care sa ofere o prezenta militara. Aceasta explica zelul Romaniei cand vine vorba despre o prezenta militara occidentala, in special americana, si fata de sistemul antiracheta. Tot din acest motiv, Romania a fost un partener atat de entuziast in misiunile NATO precum ISAF in Afganistan. La urma urmei, SUA sunt singurul garant credibil de securitate pentru Romania, in fata unei Rusii renascute.
  • Totusi, aceasta dependenta nu inseamna ca angajamentul Romaniei fata de SUA si fata de Vest in general este unul absolut si neconditionat. Criza economica europeana si slabirea sprijinului pentru integrare in domenii precum migratia au determinat Romania sa ia in considerare si alte optiuni, inclusiv Rusia, pentru comert si investitii. Cu toate acestea, criticile SUA la adresa problemelor interne ale Romaniei nu sunt un fenomen nou (nici unul exclusiv la adresa Romaniei; Nuland a fost principalul oficial SUA care a sustinut protestele impotriva guvernului din Ucraina). Intr-adevar, Nuland a exprimat ingrijorari si in momentul in care protestele din Romania au devenit violente, in ianuarie 2012.
  • Astfel de critici nu sunt primite calduros la Bucuresti, mai ales cand sunt folosite de o tabara sau alta pentru a servi intereselor politice. Dar astfel de chestiuni palesc in comparatie cu interesele strategice mai profunde pe care Romania le ia in considerare in privinta alinierii sale cu SUA.