Reprezentanta Comisiei Europene in Romania o va avea ca sefa, de la 1 ianuarie 2014, pe Angela Filote, care preia postul de la Niculae Idu, caruia i se incheie mandatul la sfarsitul anului 2013.

Angela Filote, seful Reprezentantei CE in RomaniaFoto: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Potrivit unui comunicat al Reprezentantei CE in Romania, Angela Fiolte lucreaza din anul 2011 , in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, unde se ocupa in principal de difuzarea informatiilor referitoare la politica agricola comuna. Ea este responsabila de pregatirea campaniei de comunicare cu privire la reformele din cadrul acestei politici la nivelul intregii Uniuni.

Cu peste 20 de ani de experienta in managementul comunicarii institutionale, Filote a lucrat in Romania, Turcia si Egipt, iar incepand cu anul 2010, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.

In anul 1993, Angela Filote a fost selectata pentru a configura echipa de presa si informare a noii reprezentante diplomatice a Comisiei Europene in Romania. In aceasta perioada, ea s-a ocupat de punerea in aplicare a strategiei de comunicare a Comisiei Europene pentru Romania. A stabilit, de asemenea, relatii cu presa locala, nationala si internationala si a intreprins activitati de informare a publicului, acestea incluzand crearea unei retele puternice de multiplicatori ai informatiilor europene, alcatuite din 1.000 de parteneri.

In 2006, Angela Filote s-a mutat la Ankara, unde a pus in practica experienta acumulata cu privire la procesul Turciei de pre-aderare la Uniunea Europeana, in gestionarea principalului proiect de comunicare al Delegatiei UE din aceasta tara.

Ulterior ea a lucrat ca sef-adjunct al Delegatiei UE din Egipt, a precizat sursa citata.

Dupa preluarea mandatului de catre actuala echipa a Comisiei Europene, in 2010, Filote a devenit unul dintre purtatorii de cuvant ai acesteia, si anume cel responsabil pentru tema extinderii si politicii de vecinatate a UE.

Viitoarea sefa a Reprezentantei CE in Romania a studiat economie, stiinte politice si afaceri europene. In 1993 a obtinut titlul de Master in Filosofie, cu specializarea in relatii internationale, de la Universitatea din Amsterdam.

Comisia Europeana are Reprezentante in toate cele 28 de state membre, precum si Antene Regionale la Barcelona, Belfast, Bonn, Cardiff, Edinburgh, Marsilia, Milano, Munchen si Wroclaw. Acestea au rolul de a informa mass-media si publicul cu privire la politicile UE, precum si de a informa Comisia in privinta principalelor evolutii din tara respectiva.

Reprezentantele se afla sub autoritatea vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding.