Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a semnat contractul pentru "Constructia variantei de ocolire Targu Jiu", la exact un an de la demararea procedurii de licitatie. Centura Targu Jiu (circa 20 km) va fi realizata de catre italiana Collini Lavori SpA ce a oferit 35 de milioane de euro, aproape jumatate fata de pretul estimat de autoritati, si are termen de finalizare in termen de doi ani.

Centura Targu-JiuFoto: Targujiu-gorj.ro

CNADNR a anuntat, miercuri, ca a semnat contractul pentru "Constructia variantei de ocolire Targu Jiu", la aproape un an de cand a fost lansata licitatia (17 noiembrie 2012).

Comunicatul aminteste ca valoarea contractului este de 151.211.642,17 lei (fara TVA) din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de catre Guvernul Romanie si ca "investitia va fi realizata in scopul indepartarii traficului greu din oras, dar si in vederea facilitarii legaturilor intre localitatile aflate in zona Municipiului Targu Jiu pe urmatoarele cai de comunicatie: DN66 (E79), DN 67 si DN 67D", insa nu ofera mai multe informatii precum traseul, caracteristicile sau macar lungimea noii centuri.

20 de km de centura, realizati cu o oferta la jumatate fata de estimarile autoritatilor

La o cautare in presa locala, aflam ca varianta de de ocolire are o lungime totala de circa 20 de km si presupune doua tronsoane:

  • varianta Est asigura legaturile pe partea de est intre Filiasi (DN66), Ramnicu Valcea (DN67) si Petrosani (DN 66) si are o lungime de 14.909 m.
  • varianta Vest asigura legaturile pe partea de vest intre Filiasi (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) si Baile Herculane (DN 67D) si are o lungime de 5.078 m.

Mai mult, valoarea oferita in cadrul licitatiei de catre compania italiana Collini Lavori SpA a fost la jumatate fata de estimarile autoritatilor.

"La momentul licitatiei, compania italiana a facut o oferta de 151.211.642 RON, fara TVA, aproape la jumatate fata de valoarea estimata de proiectantul lucrarii. La licitatie au participat 26 de firme din Romania, Italia si Spania, Collini Lavori fiind declarata castigatoare. Totusi, pentru italieni nu a sunat a victorie si asta pentru ca societatile Copisa Constructora Pirenaica SA si SC Secol Soecieta Edile Construzioni e Lavori SpA au contestat decizia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Constructorul a fost nevoit sa ceara dreptul de a construi tronsonul de drum, in instanta", scrie Gorj Exclusiv.

Constructia Variantei de ocolire Tg. Jiu "va avea o durată de execuţie a lucrărilor de 24 luni, plus perioada de notificare a defecţiunilor care este de 24 luni", informeaza CNADNR.