Guvernul ungar sustine secuii si toti membrii comunitatii maghiare din strainatate, iar "marele mars al secuilor" din weekend a subliniat faptul important al existentei Tinutului Secuiesc si secuilor, a declarat luni un oficial din cadrul Ministerului ungar de Externe, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Aceste declaratii au fost facute de catre secretarul de stat Zsolt Nemeth pentru postul postul de radio Kossuth, precizeaza agentia.

Dezbateri din punct de vedere istoric, cultural si sociologic au avut in centru problema realitatii existentei Tinutului Secuiesc, a spus Nemeth. Actiunea "neobisnuita si extraordinara" prin care aproximativ 12.000 de persoane au format un lant uman de 53 de kilometri in cadrul demonstratiei de duminica a fost un raspuns "palpabil" la aceasta problema a apreciat el.

Secuii au organizat "marele mars" cerand ca Tinutul Secuiesc sa fie definit ca regiune independenta de dezvoltare si totodata ca regiune administrativa publica autonoma, iar acest dialog este necesar sa inceapa intre Guvernul roman si reprezentantii etnicilor maghiari din Transilvania, a subliniat oficialul ungar.

El a adaugat ca, in opinia sa, este necesar ca Guvernul roman sa nu se astepte ca maghiarii transilvaneni sa "renunte la aceste obiective".

Sarcina Guvernului ungar este, potrivit lui Nemeth, sa asigure secuii, dar si pe maghiarii transilvaneni si pe etnicii maghiari din strainatate de sustinerea sa.

Totodata este necesar sa se spuna clar ca, desi Guvernul roman are dreptul sa decida in privinta regiunilor sale administrative, trebuie sa fie respectata conventia Consiliului Europei privind minoritatile nationale, care restrictioneaza modificarea regiunilor administrative publice ce nu tine cont de proportia minoritatilor etnice traind intr-o tara, a subliniat Zsolt Nemeth.