Presedintele Traian Basescu participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European, care are ca tema principala agenda digitala europeana, potrivit programului oficial al sefului statului, publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Anuntul vine dupa o serie de contre publice intre Traian Basescu si Victor Ponta pe tema reprezentarii Romaniei la lucrarile Consiliului European.

In cursul zilei de miercuri, premierul Victor Ponta afirmase, citat de Evenimentul Zilei, ca doar guvernul poate vorbi despre IT si agenda digitala.

"Daca stim sa deschidem un computer sau sa folosim telefonul nu inseamna ca ne pricepem la It. (...) Fiecare Consiliu European are o tematica, acum este IT-ul. Guvernul a facut o strategie serioasa, referitoare la industria de IT, are vreo 300 de pagini. Presedintele nu poate sa isi spuna decat parerea personala despre IT la Consiliu. Acesta este un domeniu atat de complicat si de tehnic, incat despre agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul. Basescu nu mi-a cerut acest raport, dar daca vrea ii punem la dispozitie strategia, desi ma indoiesc ca o va citi doar la o cafea", a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta declarase vinerea trecuta ca i-a cerut mandat presedintelui Basescu pentru a participa la Consiliul European.

Ponta a urmeaza sa participe joi, tot la Bruxelles, unde va ajunge dupa vizita din Statele Unite, la reuniunea liderilor socialisti europeni.

Seful statului si-a manifestat public nemultumirea, recent, intr-o conferinta de presa, fata de prestatia premierului Victor Ponta de la Consiliul European pe energie din luna mai.

"A venit ca vrea sa se duca la Consiliul European pe energie, in luna mai, inainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat sa sustina Nabucco in Consiliu. Sigur ca in interventii a sustinut Nabucco, dar nu a stiut cum sa faca sa fie introdus in documentul Consiliului ca Nabucco este prioritar, ceea ce a lasat la libera optiune a intregii Uniuni Europene solutia Nabucco sau TAP, dar in mandat a avut clar scris Nabucco si nu TAP, iar in concluziile Consiliului pe energie din mai veti constata ca nu apare deloc Nabucco, ci apare solutia Sud. (...) Momentul decisiv a fost Consiliul pe Energie din mai, unde a tinut sa se duca. I-am dat mandat semnat si s-a intors cum s-a dus, adica s-a plimbat cu avionul'', spunea atunci Traian Basescu.

Programul vizitei de doua zile pe care o va efectua Traian Basescu la Bruxelles prevede si participarea la Summitul Partidului Popular European. In cursul serii de joi, Basescu va participa la Reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European si la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European. De asemenea, va participa la Dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern.

Vineri, seful statului va participa la cea de-a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European si va sustine o declaratie de presa in jurul orei 13.45.