Ramona Manescu figureaza ca "ministru interimar" al Transporturilor pe un proiect de ordin privind lansarea in spatiu a "diverselor corpuri materiale", care prevede ca rachetele fara pilot folosite in scopuri sportive, de divertisment sau lucrative pot fi propulsate numai intre rasarit si apus, scrie Mediafax.

Proiectul de ordin vizeaza stabilirea activitatilor, altele decat aeronautice civile, avand drept efect ajungerea in spatiul aerian a diverselor corpuri materiale care pot pune in pericol siguranta aviatiei, precum si aprobarea conditiilor de autorizare a acestora.

Lansarea in spatiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, cu material incandescent si a rachetelor fara pilot utilizate in scopuri sportive, de divertisment sau in scopuri lucrative civile sunt activitati care pot constitui, in anumite conditii, un pericol pentru siguranta aviatiei.

Concluzia apartine unui grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Transporturilor/ Directia Aviatie Civila si Spatiu Aerian, Ministerului Apararii Nationale / Statul Major al Fortelor Aeriene, Ministerului Afacerilor Interne / Inspectoratul General al Aviatiei, Autoritatii Aeronautice Civile Romane si Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA, se arata in referatul de aprobare al proiectului de ordin comun al ministrilor Transporturilor si Apararii Nationale.

Pornind de la riscurile la adresa sigurantei zborului pe care le au activitatile de lansare in spatiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment, in special atunci cand se desfasoara in zonele cu servituti aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare, se propune ca acestea sa poata fi desfasurate in respectivele zone numai in conditiile unei autorizari care poate fi acordata, dupa caz, de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana sau de catre administratorul aerodromului in cauza.

Pe de alta parte, lansarea obiectelor cu material incandescent reprezinta un pericol pentru siguranta zborului care nu poate fi eliminat prin autorizare, avandu-se in vedere deplasarea necontrolata a acestor obiecte in spatiul aerian. Prin urmare, lansarea acestora in zonele cu servituti aeronautice stabilite pentru aerodromurile civile sau militare este interzisa.

"Lansarea in spatiul aerian a rachetelor fara pilot utilizate in scopuri sportive, de divertisment sau in scopuri lucrative civile se poate efectua numai intre rasaritul si apusul soarelui si numai in conditiile autorizarii din partea Autoritatii Aeronautice Civile Romane, cu exceptia rachetelor antigrindina sau pentru cresterea cantitatii de precipitatii, a caror lansare se autorizeaza in conditiile protocoalelor si procedurilor incheiate conform Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera. Fac exceptie de la obligatia autorizarii si lansarile de rachete efectuate numai in spatiul de clasa G si fara depasirea inaltimii de 150 metri, inaltime sub care, in situatii normale, este interzisa activitatea de zbor", se mai arata in referat.