Marea Britanie si Romania vor coopera pentru a promova statul de drept si lupta impotriva coruptiei in Europa de Sud-Est, se arata intr-o declaratie comuna a ministrilor de externe britanic si roman, data publicitatii de Ministerul roman al Afacerilor Externe.

"Am agreat ca oficialii nostri sa coopereze pentru a promova statul de drept si lupta impotriva coruptiei in Europa de Sud-Est, prin co-organizarea unei Conferinte regionale privind anticoruptia, sub presedintia romana a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP)", se arata in declaratia comuna semnata de William Hague si Titus Corlatean.

Avand in vedere eliminarea restrictiilor pe piata muncii din Regat pentru cetatenii romani si bulgari, cele doua parti recunosc "contributia pozitiva pe care marea majoritate a romanilor din Regatul Unit o au la dezvoltarea economiei britanice".

De asemenea, este reafirmat angajamentul fata de Parteneriatul Strategic dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Pe agenda discutiilor cu omologul sau britanic, cu care Titus Corlatea s-a intalnit la Londra, in cazul vizitei de lucru pe care o efectueaza in Marea Britanie, au figurat si prioritatile comune de politica externa, incluzand Siria, Parteneriatul Estic si Balcanii de Vest.

Romania si Regatul Unit vor initia, de asemenea, un Dialog privind Energia, "pentru a face schimb de bune practici in promovarea dezvoltarii unui sistem energetic solid, competitiv si durabil, care sa sprijine cresterea si competitivitatea europeana si sa asigure securitatea sistemelor de aprovizionare prin diversificarea surselor si a rutelor de transport".

"Am discutat necesitatea constituirii unei piete unice digitale si ne-am angajat sa promovam extinderea e-commerce intre Romania si Regatul Unit si cooperarea pentru ca la Consiliul European din octombrie sa sprijinim actiunile de inlaturare a barierelor in calea comertului digital liber in UE.

Am recunoscut, de comun acord, principiul liberei circulatii in UE ca parte importanta a pietei unice, in special in relatie cu cresterea, competitivitatea si locurile de munca. Am discutat, de asemenea, importanta colaborarii pentru a preveni potentiale abuzuri ale dreptului la libera circulatie a lucratorilor de catre resortisanti UE si din state terte, precum si cazurile de exploatare a fortei de munca. Am fost de acord ca oficiali britanici si romani sa caute modalitati de a formaliza aceasta cooperare", se mai arata in declaratia comuna a celor doi ministri de Externe.