Roxana Bojariu, seful Sectiei Climatologie din ANM, a declarat, vineri, ca afirmatia potrivit careia in Europa se anunta cea mai geroasa iarna din ultimii 100 de ani nu este fundamentata stiintific, neputandu-se face o astfel de predictie cu atat de mult timp inainte.

Contactata de Mediafax in legatura cu stirile aparute in ultimele doua zile potrivit carora meteorologi rusi, dar si unii europeni ar anticipa iarna cu cele mai scazute temperaturi din ultimul secol, Bojariu a spus ca "nu este fundamentat stiintific sa se faca o astfel de afirmatie" si ca, din cate stie, aceasta nu apartine unui serviciu national de meteorologie, omolog al Autoritatii Nationale de Meteorologie (ANM).

Ea a mai aratat ca nu pot fi previzionate temperaturile si precipitatiile care se vor inregistra in iarna cu atata timp inainte, existand deocamdata doar indicatii in acest sens, care nu sunt suficiente pentru o predictie.

O indicatie importanta este oscilatia nord-atlantica - fenomenul prin care se face transferul de caldura si umiditate in emisfera nordica, explica Bojariu. Aceasta are doua faze, pozitiva si negativa, care alterneaza in timpul iernii. Faza pozitiva inseamna o intensificare a vanturilor vestice care aduc peste continent aer mai cald, de deasupra oceanului, si astfel conditii termice mai blande. In aceasta faza, cantitatea de precipitatii este mai ridicata in nordul Europei, si mai scazuta in sud. Faza negativa consta in reducerea intensitatii acestor vanturi si, in consecinta, absenta aportului de aer cald. Precipitatiile vor fi, la randul lor, mai abundente in sud si mai reduse in nordul continentului.

Pentru a anticipa cum va fi iarna in Europa, meteorologii incearca sa prevada care dintre cele doua faze va fi cea predominanta, ghidandu-se dupa temperatura apei in Atlanticul de Nord, inca din luna mai, si dupa extinderea stratului de zapada in Asia, de la sfarsitul lunii octombrie. Aceste coordonate nu arata insa decat care sunt sansele sa predomine o faza sau cealalta, situatia putandu-se modifica pana la inceperea iernii. In plus, oscilatia nord-atlantica nu este singurul factor care influenteaza clima in Europa, mai arata Bojariu.

Aceasta a precizat ca, in prezent, temperaturile din Atlanticul de Nord ar sugera predominanta fazei negative, dar "tabloul va fi mult mai clar in noiembrie".

Ce prognozeaza ANM pentru ultimele trei luni din an

Regimul termic prognozat de catre meteorologi pentru ultimele trei luni ale anului va inregistra, in general, valori apropiate de normele climatologice la nivel national, cu exceptia anumitor zone, unde, in functie de perioada, se pot inregistra valori mai ridicate sau mai scazute de temperatura fata de medie, reiese din prognoza publicata vineri de Administratia Nationala de Meteorologie, citata de Agerpres.

In octombrie, temperaturile medii lunare se vor situa, in general, in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, cu exceptia sudului, sud-estului si vestului tarii, unde, local, vor fi posibile valori peste cele normale.

Graficul de temperaturi arata faptul ca valorile termice medii de peste zi nu vor depasi 12-13 grade Celsius, in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova. Pe de alta parte, in Transilvania, mercurul din termometre nu va mai depasi, in medie, 10 grade Celsius in timpul zilei.

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, in octombrie, acestea vor prezenta o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii, mai putin in regiunile sud-estice si sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Conform ANM, la nivelul lunii noiembrie, regimul termic va inregistra valori apropiate de normele climatologice. Exceptie vor face zonele sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale (medii de 7-8 grade Celsius), iar in cele nord-vestice si estice, sub mediile multianuale, respectiv intre zero si 8 grade Celsius.

Tot in noiembrie, precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estul, sud-estul si centrul tarii (intre 20 si 75 l/mp), iar in restul teritoriului acestea vor fi, in general, normale (25-85 l/mp).

In ultima luna a anului, valorile termice vor fi normale in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice, respectiv incadrate intre -5 si zero grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite normale, iar local in centrul, vestul si sud-estul tarii vor fi posibile valori peste media climatologica.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Potrivit specialistilor, practic este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.