Autoritatea Nationala pentru Turism a retras, in luna august, cinci licente de turism si trei certificate de clasificare si a dat amenzi contraventionale totale de 1,23 milioane de lei, in urma unor controale la unitatile de cazare si alimentatie publica, precum si la agentii de turism.

Inspectorii ANT au efectuat aproximativ 200 de actiuni de control soldate cu retragerea a cinci licente de turism si trei certificate de clasificare, precum si cu aplicarea a 83 de sanctiuni cu avertisment si a 47 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 1,23 milioane de lei, informeaza ANT.

Inspectorii au gasit agentii de turism fara polita de asigurare, cu licenta de turism expirata, fara licenta de turism sau care nu nerespectau contractul incheiat cu turistii.

In cazul structurilor de cazare si alimentatie publica, au fost constatate in unele cazuri nereguli, precum functionarea fara detinerea certificatului de clasificare, functionarea cu o alta structura decat cea inscrisa in anexa certificatului de clasificare, neasigurarea functionarii la categoria si/sau tipul de structura de primire turistica mentionate in certificatul de clasificare, precum si nerespectarea obligatiei de completare a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor.

Au fost intocmite aproximativ 150 certificate de clasificare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica.

De asemenea, au fost eliberate peste 400 de autorizatii provizorii de functionare pentru structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, 63 de licente de turism, peste 400 de brevete de turism, 22 de atestate si ecusoane de ghid de turism, sase autorizatii de plaja si 36 de avize de specialitate pentru constructii in domeniul turismului.

In ultimele trei luni, ANT a efectuat aproximativ 500 de actiuni de control, fiind verificate peste 350 de unitati de cazare, peste 350 de unitati de alimentatie publica si 130 de agentii de turism.

In urma actiunilor de control, ANT a retras cinci certificate de clasificare si sapte licente de turism si au fost aplicate amenzi contraventionale de peste 2,28 milioane de lei.