Rise Project publica documentul care a cedat practic dreptul asupra aurului de la Rosia Montana: licenta de exploatare.

Timp de paisprezece ani, licenta a fost unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale unei mari afaceri romanesti, fiind actul care a dezbinat peste un deceniu societatea civila, guvernanti si compania dezvoltatoare. Licenta a fost acordata, in 1999, companiei statului Minvest, fara licitatie, iar un an mai tarziu, a ajuns, tot fara licitatie, la compania privata Rosia Montana Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). In ultimele luni, autoritatile guvernamentale au promis ca vor urgenta desecretizarea licentei. Marti, 27 august 2013, Guvernul si-a asumat un proiect de lege prin care da unda verde exploatarii de la Rosia Montana, fara ca in prealabil sa publice cel mai important document din aceasta afacere. Proiectul guvernului este primul pas spre desemnarea proiectului de la Rosia drept proiect de utilitate publica, ceea ce ar permite companiei sa-i exproprieze pe localnicii care se opun proiectului fara ca acestia sa poata contesta in instanta procedura.

Publicam mai multe contracte de imprumut care arata cum statul, dupa ce a cedat gratis si fara licitatie licenta catre compania Gabriel Resources, a ajuns sa fie dator cu aproape 40 de milioane de dolari catre aceeasi companie. Contractele de imprumut pentru finantarea afacerii demonstreaza cum statul nu poate incasa niciun dolar din dividente pana la momentul la care Rosia Montana Gold Corporation nu va returna imprumuturi de sute de milioane de dolari catre actionarii sai privati.

Afacerea Rosia Montana a inceput cu o minciuna

Pe 5 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, firma detinuta de statul roman si denumita in prezent Minvest SA, a anuntat in ziarul Adevarul ca este in cautarea unui partener strain pentru a exploata sterilele cu continut de metale pretioase din iazurile de decantare de la Rosia Montana. Firma statului dadea chiar un termen de 30 de zile pentru ca firmele interesate sa depuna ofertele la sediul regiei.

Iata insa ca in proiectul contractului de societate care a dus la infiintarea firmei mixte (n.a.-Euro Gold Resources care in prezent se numeste Rosia Montana Gold Corporation) ce incearca acum sa exploateze aurul de la Rosia este mentionat ca firma Gabriel Resources, partenerul strain de la Rosia, a castigat licitatia avand ca obiect procesarea iazurilor aurifere pe data de 4 septembrie 1995, adica cu o zi inainte sa fie facut anuntul din Adevarul.