Conducerea Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) spera ca se va intalni saptamana viitoare cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta problemele cu care se confrunta membrii acestei structuri asociative. Vicepresedintele ACoR, Stefan Ilie, a declarat pentru Agerpres ca pentru rezolvarea uneia dintre problemele ridicate de primari, cea privind impozitul pe veniturile din activitatile agricole, reprezentantii asociatiei s-au intalnit cu cei ai Ministerului de Finante care au promis ca de anul viitor o cota din aceste venituri care vor fi incasate de primarii va ramane la bugetele locale.

"Este adevarat ca e doar o promisiune, dar este un inceput. Pentru data de 5 septembrie, am stabilit o intalnire de lucru cu vicepremierul Liviu Dragnea si speram ca atunci sa avem parte de deschidere si din partea premierului Victor Ponta', a mentionat vicepresedintele ACoR, Stefan Ilie.

Acesta si-a exprimat regretul ca protestul adoptat pe data de 29 iulie de catre Adunarea Generala a asociatiei a fost interpretat drept o forma de santaj. "Noi vrem sa colaboram, nu sa santajam si nu vrem ca mesajul nostru sa fie interpretat eronat. Protestul cuprinde mai multe probleme care pot fi solutionate prin dialog", a precizat vicepresedintele ACoR, Stefan Ilie.

Primarii comunelor din Romania sunt nemultumiti din cauza ca islazurile pe care le administreaza vor face obiectul retrocedarilor si considera ca prin Ordonanta de urgenta nr 46/2013 privind insolventa unitatilor administrativ-teritoriale s-a instituit o procedura inexistenta la nivelul celorlalte state membre ale UE.

De asemenea, ACoR sustine ca prin Ordonanta de Urgenta nr. 77 din 2013 privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale se accentueaza decalajul dintre comune si orase, in defavoarea comunelor.

Alte doua proiecte de acte normative, respectiv OUG pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol si HG pentru stabilirea unor masuri de reglementare a filierei de comercializare a legumelor, fructelor proaspete si a cartofului, sunt criticate de primari din cauza ca descurajeaza micii producatori agricoli.

Primarii comunelor din Romania doresc totodata ca amenzile aplicate potrivit Legii nr. 243/2013 sa ramana integral la bugetele locale, sa li se recunoasca legal dreptul de a-si exercita calitatea de reprezentanti ai comunitatilor in cadrul unor societati de interes public local, sa li se reconsidere perioada de activitate in sistemul public de pensii si sa li se acorde remuneratii corespunzatoare.

Pentru rezolvarea problemelor, ACoR a solicitat luna trecuta o intrevedere cu premierul Victor Ponta, insa aceasta nu a avut loc pana in prezent.