Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, ca formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai buna, ele fiind mult prea mari pentru standardele europene, informeaza Mediafax.

Seful Executivului a spus ca, in ultima perioada, s-au analizat mai multe variante privind regionalizarea, aratand ca cele opt actuale regiuni de dezvoltare sunt prea mari, dar judetele sunt prea mici.

"Am tot analizat, pentru ca, realmente, trebuie sa masuram de zece ori inainte sa taiem o data si am tot analizat si cred ca formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai buna formula, dar nu stiu sa va spun in acest moment ca trebuie sa fie 10, trebuie sa fie 12. Intr-adevar, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judetele sunt prea mici, insa cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene si probabil ca una din variantele posibile e sa avem 10 sau 12, dar nu vreau sa intru in detalii pentru ca imediat apar geloziile locale. Sa nu ajungem sa facem 41 de regiuni", a spus Victor Ponta.

El a mai aratat ca fiecare regiune va avea Curte de Apel si, de asemenea, ca 99% din procese sa se finalizeze la curtile de apel pentru a se degreva Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Nu stiu cum va arata in final harta regiunilor din Romania, e o decizie pe care nu pot sa o iau doar eu ca prim-ministru, o va lua Parlamentul Romaniei. Cred insa intr-o dezvoltare echilibrata. Nu cred ca totul trebuie strans intr-un singur mare oras, indiferent care este acesta si cred ca Romania trebuie sa se dezvolte cat mai echilibrat posibil", a mai declarat Victor Ponta.

El considera ca la regiuni vor trebui sa fie transferate cat mai multe atributii care acum sunt la nivelul ministerelor.

"Tot ce tine de Ministerul Muncii, de exemplu, somajul, pensiile, tot ce tine de educatie, sanatatea, toate celelalte trebuie sa mearga spre regiuni", a spus Ponta.

El a spus ca este un prim-ministru care considera ca la Bucuresti trebuie sa ramana cat mai putin - politica externa, armata, justitia, reglementarea si controlul.

"Restul activitatilor, cat mai putin la Bucuresti si cat mai mult in teritoriu", a adaugat premierul.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca sustine infiintarea regiunii Bucovina, Ponta a raspuns afirmativ.

"Daca tot am copilarit in Bucovina, sunt pentru. De fapt, regiunea Bucovina ar fi frumoasa o microregiune europeana Bucovina. Daca tot se semneaza acordul de asociere cu Ucraina, in noiembrie, la Vilnius, poate ca facem o microregiune europeana, Bucovina adevarata, Bucovina intreaga. In rest, in momentul in care vom ajunge anul viitor sa vorbim de regiuni, vedem care este solutia cea mai sustenabila, insa mesajul dat prin Directia Regionala Antifrauda la Suceava e un mesaj de sprijin pentru judet si pentru aceasta regiune", a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a mai spus ca o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei urmeaza sa fie luata de USL in 31 august.

"La sfarsitul acestei luni si PSD si PNL si PC avem reuniunile noastre dupa care, in 31 august, ne intalnim in USL cu grupurile parlamentare si conducerile politice. Decizia o luam in 31 august. Nu ma antepronunt, nu am pretentia ca ceea ce cred eu se va si intampla, dar sincer, eu sunt de parere ca cel mai bun moment pentru referendumul pentru modificarea Constitutiei este odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, moment in care cvorumul este de 30 la suta", a spus Ponta, care a subliniat ca este o opinie personala.

Totodata, el a aratat ca in aceste conditii este mai mult de un an de discutii asupra modificarilor Constitutiei si nu va mai putea nimeni sa spuna ca nu au fost dezbateri pentru o perioada indelungata.