Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat vineri ca efectivele operationale ale Armatei din teatrele de operatiuni vor fi reduse in acest an cu 500 de militari, urmand ca pana la sfarsitul lui 2014 sa mai ramana in acele zone doar 200 de instructori.

"Vom reduce efectivele in teatrele de operatiuni, si mai ales in Afganistan. In momentul de fata avem 1.600 de soldati, spre sfarsitul anului vom ajunge la 1.100, iar spre sfarsitul anului viitor la 200 de militari, care de fapt vor fi instructori, nu subunitati operationale", a spus Dusa, aflat intr-o vizita la Bistrita, potrivit Agerpres.

El afirma ca modernizarea Armatei presupune atat imbunatatirea tehnicii de lupta, cat si continuarea unor proiecte care au fost abandonate din lipsa de fonduri.

"Dupa cinci ani de scadere a bugetului Armatei, este primul in care avem un buget mai mare si este si primul an cand realizam obiective care trebuiau realizate de mult sau sa incepem procesul de realizare a acestor obiective, care, din diverse motive, nu au fost incepute. Dar am ajuns la limita si trebuie ca aceste obiective de modernizare a Armatei pe care ni le-am propus sa le incepem in acest an, astfel incat sa nu pierdem capabilitatile pe care trebuie sa le aiba Romania si in ceea ce priveste fortele terestre, cele aeriene si cele navale", a declarat ministrul.