O boala tropicala rara a fost descoperita la o adolescenta din mediul rural, internata la Spitalul de Pediatrie Sf. Apostol Ioan din Galati. Fata a ajuns la spital cu o formatiune tumorala in zona ochiului drept, care ii provoca dureri, transmite Agerpres.

"S-a prezentat o adolescenta din mediul rural, care la nivelul inflamatiei perioculare prezenta un parazit. Copilul prezenta dureri si o inflamatie care a aparut in decursul unei saptamani", a declarat, miercuri, dr. Rodica Mazilescu, oftalmolog la Spitalul de Pediatrie Galati.

In momentul in care medicii oftalmologi au taiat formatiunea tumorala au descoperit un parazit subtire, ca un fir de ata, lung de 12-15 centimetri. Medicii au trimis initial parazitul la Institutul Cantacuzino pentru analiza, iar specialistii din Capitala au pus acelasi diagnostic ca si cei din Galati: 'dirofilaria repens'.

"Aceasta boala este una tropicala, care apare rar la noi in tara. Clima care s-a schimbat foarte mult la noi in tara a determinat cresterea cazurilor de dirofilarioze la noi in Romania", a spus Rodica Mazilescu.

Medicii au reusit sa extraga parazitul din ochiul copilului cu ajutorul unei pensete, dar, desi pare o operatiune simpla, toata interventia s-a facut cu maxima atentie pentru ca exista riscul ca viermele sa se rupa si sa se produca o suprainfectare.

Adolescenta este sub stricta supraveghere medicala si sub tratament cu antibiotice, dar nimeni nu stie cum a ajuns sa faca aceasta boala. Cel mai probabil, fata a facut dirofilarioza dupa ce a fost intepata de un tantar in timp ce mergea la scoala printr-o zona cu apa baltita.

Este posibil ca adolescenta sa fie transferata la Spitalul Colentina din Bucuresti pentru continuarea tratamentului.