Miercuri va fi zi de doliu national in Romania, in semn de respect fata de victimele accidentului care a avut loc zilele trecute in Muntenegru. In baza articolului 6 din Legea nr. 75/16 iulie 1994, in ziua de doliu national drapelul Romaniei se arboreaza in berna. Institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna drapelul Romaniei, scrie Agerpres.

De asemenea, drapelul Romaniei este arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi adapteaza programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

O slujba de pomenire pentru cei 18 romani care si-au pierdut viata in tragicul accident rutier din Muntenegru va fi oficiata miercuri, la Sfanta Liturghie, in Catedrala Patriarhala, informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

In ultimii 15 ani, in Romania a fost decretata zi de doliu national pe 18 aprilie 2010, cand au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, la data de 3 august 2007, cand au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de 21 de ani, in 2005 - la inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, in martie 2004 - in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania, precum si in septembrie 2001 - dupa atacurile teroriste din Statele Unite.