Un numar de 15 piloti si 83 de tehnicieni vor fi pregatiti pentru a opera avioanele F-16 pe care Romania le va achizitiona din Portugalia si SUA, iar pentru ca aparatele sa fie functionale in Romania e necesara modernizarea aeroporturilor de la Fetesti si Campia Turzii, spune ministrul Mircea Dusa.

Prezent vineri la Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, unde a asistat la ceremonia de absolvire, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca zeci de specialisti din armata romana vor fi pregatiti pentru a opera cele 12 avioane militare F-16 care vor fi achizitionate, transmite Mediafax.

Ministrul Apararii a precizat ca avioanele de lupta nu vor fi achizitionate doar din Portugalia, ci si din Statele Unite ale Americii, fiind vorba despre un acord intre guvernele celor trei tari.

"Este un obiectiv indraznet. Dupa negocieri cu cei care detineau avioane compatibile cu avioanele din NATO si cu avionica din NATO, am ajuns la concluzia sa achizitionam avioane din Portugalia si SUA, pentru ca toata lumea vorbeste de Portugalia, dar acesta este un acord interguvernamental intre Romania, guvernul portughez si guvernul Statelor Unite", a spus Mircea Dusa.

El a precizat ca pentru operarea celor 12 aeronave vor fi instruiti 15 piloti militari romani si 83 de tehnicieni, "incepand cu ingineri, mecanici si tot aparatul tehnic care deserveste o astfel de escadrila".

Potrivit lui Dusa, costurile pentru pregatirea pilotilor si a tehnicienilor sunt incluse in pretul pe care Romania il va plati etapizat, pana anul 2017, pentru cele 12 avioane militare vechi.

Dusa a mai spus ca in acest pret sunt incluse, de asemenea, modernizarea si dotarea avioanelor, respectiv dotarea acestora cu motoare noi si achizitionarea de tehnica de ultima generatie si munitie.

Ministrul Apararii a mai spus ca, pentru ca cele 12 avioane F-16 sa fie operationale in Romania, va trebui modernizata infrastructura, respectiv cele doua aeroporturi militare de la Fetesti si de la Campia Turzii.

Romania va achizitiona din SUA si Portugalia 12 avioane vechi tip F-16, pentru care va plati 628 de milioane de euro.

Potrivit ministrului Apararii, primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015.

Proiectul de lege privind achizitia avioanelor vechi de tip F-16 a fost aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

La finele anului trecut, premierul declara ca avioanele multirol F-16 care urmeaza sa fie achizitionate de Romania sunt deja in serviciu, dar vor fi pregatite sa reziste pe o durata de 20 ani, costul unor aparate noi depasind posibilitatile financiare ale tarii.