Aproape 200 de minore institutionalizate au ramas insarcinate in perioada ianuarie 2012 - mai 2013, iar 165 dintre ele, printre care patru intre 10 si 13 ani, au ales sa nasca, potrivit datelor centralizate de Directia pentru Protectia Copilului din Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), potrivit Mediafax.

Din datele comunicate la solicitarea Mediafax rezulta ca in perioada ianuarie 2012 - mai 2013, 165 de minore din sistemul de protectie speciala au nascut, iar 19 au facut intrerupere de sarcina.

Astfel, in 2012 au nascut 116 fete, trei dintre ele avand intre 10 si 13 ani, iar alte 12, majoritatea de peste 14 ani, au facut avort.

In perioada ianuarie - mai 2013, au nascut 49 de minore institutionalizate, una avand pana in 14 ani, iar sapte au facut avort, una fiind din grupa de varsta 10 - 13 ani.

In 2012, judetele cu cele mai multe cazuri de minore care au nascut au fost Iasi, Maramures, Arad, Timisoara, Mures, Cluj, Constanta, Galati, fiind inregistrate cel putin cate cinci minore care au devenit mame.

In perioada ianuarie-mai 2013, judetele Timis, Cluj, Arad si Iasi au avut in evidenta trei sau peste trei mame minore care au nascut.

"Nu au nici deprinderi de baza privind viata din afara sistemului"

Reprezentantii directiei de specialitate din MMFPSPV sustin ca sunt si situatii in care fetele sunt preluate in sistemul de protectie speciala deja insarcinate, din familie. In cazul in care o tanara institutionalizata ramane insarcinata, reprezentantii directiei anunta Politia si se fac verificari pentru a se stabili in ce context s-a intamplat acest lucru, iar daca partenerul este adult, acesta raspunde penal.

Directia pentru Protectia Copilului din cadrul MMFPSPV precizeaza ca tinerii din sistemul de protectie sunt consiliati pe probleme care tin de viata sexuala de catre medicii si psihologii din sistemul de protectie speciala, in a caror sarcina intra inclusiv asigurarea acestui tip de serviciu.

"Prin urmare, acesti specialisti trebuie sa ajute copiii/tinerii din sistemul de protectie speciala sa-si dezvolte simtul responsabilitatii pentru propriul comportament sexual, incluzand valorile personale si familiale, prietenia pe termen lung si permanenta, relatia cu o familie, respectul de sine si legatura sa cu comportamentul sexual, informatii despre controlul nasterilor, informatii legate de fiziologie, igiena personala si informatii despre bolile cu transmitere sexuala", se arata in raspunsul solicitat de Mediafax.

De asemenea, directia de specialitate din MMFPSPV precizeaza ca in situatia in care o adolescenta ramane insarcinata si decide sa nasca, ea trebuie transferata in centrul maternal, serviciu a carui misiune este de a permite formarea, mentinerea si intarirea legaturilor familiale, precum si sprijinirea mamei pentru asumarea responsabilitatilor parentale.