Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un memorandum pentru reluarea negocierilor cu Ucraina in vederea recuperarii cheltuielilor efectuate de Romania in cadrul participarii la construirea Combinatului Minier de la Krivoi Rog, suma estimata ajungand la un miliard de dolari. De asemenea, a fost adoptata o hotarare prin care numarul maxim al studentilor care pot fi scolarizati pentru fiecare domeniu de studii de master, incepand cu anul universitar 2013-2014, va fi stabilit in urma evaluarii externe facute de ARACIS sau de o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate. Executivul a mai decis alocarea a peste 600.000 lei pentru promovarea turismului Romaniei, un miliard de lei pentru modernizarea Canalelor Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba-Midia Navodari, precum si a peste 200 de milioane de lei pentru modernizarea Portului Constanta.

Suma maxima a emisiunii de titluri de stat MTN, suplimentata de la 7 la 8 miliarde de euro

Suma maxima pentru emisiuni de titluri de stat pe termen mediu "Medium Term Notes" (MTN) a fost suplimentata miercuri de Guvern cu un miliard de euro, ajungand la opt miliarde de euro, scrie Agerpres.

In acest sens, Executivul a modificat prevederile din 2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu "Medium Term Notes".

"Guvernul a adoptat aceasta hotarare prin care se suplimenteaza cu 1 miliard euro suma maxima aprobata pentru Programul MTN de la 7 miliarde euro la 8 miliarde euro, care acopera necesarul de finantare pentru anul 2013", a anuntat Biroul de presa al Guvernului.

In acest mod, Ministerul Finantelor Publice mentine si consolideaza rezerva financiara in valuta la un nivel de acoperire a necesarului brut de finantare pe 4 luni, pentru a preintampina eventualele socuri externe care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finantare din cursul anului, explica Executivul.

Romania reia negocierile cu Ucraina pentru recuperarea cheltuielilor efectuate la Krivoi Rog

Guvernul a decis reluarea negocierilor cu partea ucraineana in vederea recuperarii cheltuielilor efectuate de Romania in cadrul participarii la construirea Combinatului Minier de Imbogatire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog, suma estimata ajungand la un miliard de dolari.

In acest sens, Executivul a aprobat miercuri un memorandum cu mandatul pentru reluarea negocierilor, scrie Agerpres.

Intr-un top al datoriilor pe care Romania le are de recuperat, publicat in mai 2012, cheltuielile cu investitia de la combinatul de la Krivoi Rog se claseaza pe locul al doilea.

In 1990, combinatul era realizat in proportie de peste 70%. In 1998, investitia a intrat in conservare, pana la gasirea unei solutii.

Pe primul loc in topul creantelor "exotice" ale Romaniei, pe cat de consistente, pe atat complicate si greu de recuperat, este Tezaurul de la Moscova, care cuprinde cele mai importante valori ale Bancii Nationale, ale unor banci romanesti private, societati comerciale sau persoane particulare, colectii de arta, bijuterii, inclusiv cele ale reginei Maria, toate trimise la Moscova in 1917, pentru a evita acapararea lor de catre armata germana. Componenta de aur (lingouri si monede), circa 93 de tone, valoreaza peste 3,5 miliarde de euro.

Lucratorii DGA din MAI vor efectua acte de cercetare penala dispuse de procurori

O ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri pentru eficientizarea activitatilor de prevenire si combatere a coruptiei a fost adoptata miercuri de Guvern.

"Actul normativ acorda competenta materiala generala lucratorilor specializati ai Directiei Generale Anticoruptiei din Ministerul Afacerilor Interne pentru a efectua, in conditiile prevazute de lege, activitati de prevenire si descoperire, precum si actele de cercetare penala dispuse de procurorul competent privind infractiunile prevazute de Legea 78/2000", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, citat de Agerpres.

El a precizat ca actul normativ a fost elaborat "deoarece structurile de Parchet teritoriale nu dispun de politie judiciara proprie, specializata pe combaterea coruptiei, infractiuni de coruptie si asimilate acestora".

De asemenea, infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora savarsite de persoane din mediul privat sunt de competenta acelorasi structuri de parchet, a mai spus Zaharescu.

Numarul maxim de studenti care vor putea urma cursuri de master, stabilit in urma unei evaluari

Numarul maxim al studentilor care pot fi scolarizati pentru fiecare domeniu de studii universitare de master, incepand cu anul universitar 2013-2014, va fi stabilit in urma evaluarii externe facute de ARACIS sau de o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, potrivit unei hotarari adoptate miercuri de Guvern, informeaza Agerpres.

Hotararea vizeaza aprobarea Metodologiei privind acreditarea domeniilor de studii universitare de master pe baza programelor de studii de master acreditate.

De asemenea, in baza acestei hotarari, institutiile de invatamant superior acreditate care isi scolarizeaza studentii la programe de studii universitare de master acreditate se considera Institutii Organizatoare de Studii Universitare de Masterat (IOSUM), acreditate pentru domeniile de studii de master in care acestea se incadreaza.

Totodata, incepand cu anul universitar 2013-2014, domeniile de studii universitare de master acreditate se constituie, la propunerea senatelor universitare, din programele de studii universitare de master acreditate de ARACIS pana la data de 30 iunie.

MApN: Modificari ale Ghidului carierei militare, aprobate prin Hotarare de Guvern

Cursul postuniversitar de dezvoltare profesionala in conducerea structurii militare va fi echivalent Cursului interarme pentru toti ofiterii absolventi ai studiilor universitare de licenta in specializarile "Conducere interarme" (forte terestre, navale sau aeriene), "Conducere logistica" sau "Management economico-financiar" din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern in sedinta de miercuri, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

"Ofiterii care au urmat cursurile mentionate mai sus beneficiaza de aceleasi drepturi privind incadrarea si evolutia in cariera ca si absolventii studiilor universitare de master de conducere interarme", precizeaza MApN intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, decizia Executivului se refera la promotiile 2007, 2008, 2009 si 2011.

Modificarea legislativa vizeaza cresterea importantei studiilor militare in cariera ofiterilor si valorifica pregatirea acestora in institutia militara, a completat MApN.

Guvernul aloca peste 600.000 lei pentru promovarea turismului Romaniei

Guvernul a decis miercuri sa aloce aproape 173.000 de lei pentru organizarea unei conferinte pentru promovarea turismului Romaniei, la care a adaugat peste 492.000 pentru o vizita de documentare.

In acest sens, Guvernul a aprobat hotararea privind organizarea conferintei "Identificarea avantajelor competitive ale unei destinatii turistice-oportunitati si provocari pentru dezvoltarea durabila a turismului Romaniei", in data de 3 iulie, precum si a unei vizite de documentare pentru reprezentanti mass-media si lideri de opinie, specializati in turism din strainatate, cu precadere din tarile membre ale Organizatiei Mondiale pentru Turism, in perioada 2-8 iulie, potrivit Agerpres.

Prin acest act normativ, "se aloca suma de 172.892,33 lei pentru organizarea Conferintei si suma de 492.226,51 lei pentru vizita de documentare".

Peste un miliard de lei pentru modernizarea Canalelor Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba-Midia Navodari

O investitie totala de peste un miliard de lei este prevazuta pentru modernizarea Canalului Dunare - Marea Neagra si Canalului Poarta Alba - Midia Navodari, conform unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de miercuri.

"Realizarea obiectivului de investitii va facilita accesul la un sistem de transport viabil pe termen lung pentru aproximativ 350.000 locuitori din zona riverana. De asemenea, o capacitate mai mare a ecluzelor, reducerea costurilor de intretinere si reparatii vor determina diminuarea taxelor de ecluza, stimulandu-se astfel transportul pe canal", se arata intr-un comunicat transmis de Guvern, citat de Agerpres.

Valoarea totala a investitiei este de 1.022.566.000 lei iar finantarea se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, de la titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare".

Peste 200 de milioane de lei pentru modernizarea Portului Constanta

Lucrari de modernizare a infrastructurii in valoare de peste 200 de milioane de lei vor fi realizate la Portul Constanta, in baza unei hotarari adoptate miercuri in sedinta de guvern.

"Prin realizarea lucrarilor de interventii va creste siguranta operatiunilor portuare si stabilitatea cheurilor din zona de sud a portului si, in ansamblu, va creste capacitatea Portului Constanta. Adancirea bazinului si senalului de la cota existenta de -7,00 m la cota de -9,00 m va asigura accesul si acostarea navelor de pana la 10.000 tdw', se arata intr-un comunicat transmis de Guvern, citat de Agerpres.

Valoarea totala a investitiei este de 215.863.000 lei si este finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, de la titlul 56 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare".

Guvernul a adoptat astfel hotararea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti lucrarilor de interventii 'Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea cresterii adancimilor senalelor si bazinelor si a sigurantei navigatiei in Portul Constanta'.

Guvernul aloca doua milioane de lei pentru reabilitarea digului din zona comunei Stelnica

Bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a fost suplimentat cu doua milioane de lei, banii provenind din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului si fiind destinati punerii in siguranta a digului de pe malul drept al fluviului Dunarea, pe bratul Borcea, in zona comunei Stelnica (judetul Ialomita).

Guvernul a adoptat miercuri o hotarare privind suplimentarea bugetului MMSC din fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013 pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in primavara anului 2013 la lucrarile de gospodarire a apelor aferente unui obiectiv din domeniul public al statului, se arata intr-un comunicat transmis de Executiv si citat de Agerpres.

In judetul Ialomita, intre localitatile Stelnica si Bordusani a avut loc o eroziune a malului drept al bratului Borcea, in zona Bentu, pe o lungime de aproximativ 25 de metri.

Guvernul va aloca sume din Fondul de Interventie pentru lucrari necesare la diguri, a anuntat, miercuri, premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

"Inteleg ca nu sunt lucruri foarte grave, cel putin legate de Dunare, dar vremea este in continuare asa cum este si as vrea sa facem ca si pana acum. Cat mai multa pregatire inainte, cu atat mai mici sunt efectele sau cu atat mai putin rele sunt urmarile. Astazi o sa mai alocam niste bani din Fondul de interventie pentru lucrari la digurile necesare", a precizat primul-ministru.

Hotararea privind nivelul tarifelor de trecere pentru utilizarea podului Calafat-Vidin, aprobata de Guvern

O hotarare privind nivelul si aplicarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare Calafat - Vidin a fost aprobata miercuri in sedinta de guvern, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Executivului.

Guvernul bulgar a aprobat pe 12 iunie aceste taxe, care vor varia de la 6 la 37 euro pentru diferitele vehicule rutiere. Pietonii si biciclistii, precum si ambulantele si vehiculele folosite de politie si pompieri vor fi scutite de plata taxelor care vor fi percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunare, la Calafat-Vidin.

Sediul companiei romano-bulgare care va administra podul Calafat - Vidin va fi in Bulgaria, pentru ca a investit mai mult in realizarea proiectului, mentiona premierul Victor Ponta.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost suplimentat pe 4 iunie cu 1,667 milioane de lei din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, oferindu-se fondurile necesare pentru constituirea acestei entitati comerciale romano-bulgare pentru exploatarea noului pod mixt - rutier si feroviar - peste Dunare intre orasele Calafat si Vidin.

Guvernul a aprobat in acest sens o hotarare care stabilea ca entitatea comerciala mixta trebuie infiintata de cele doua state inaintea finalizarii investitiei comune, astfel incat la darea in exploatare a acesteia entitatea sa fie deja organizata - sa aiba capital social, sediu, angajati, utilitati.

Capitalul social al societatii, care include si capitalul social pentru functionarea societatii pana la darea in functiune a obiectivului "Pod peste Dunare la Calafat-Vidin", va fi constituit din sumele alocate in mod egal de la bugetele celor doua state.

Bugetul de functionare preconizat de la infiintare pentru primul an este estimat la 765.000 euro, partea Romaniei de participare fiind de 382.500 euro (1.667 mii lei calculat la data de 1.03.2013).

Tarifele pentru evaluarea si autorizarea produselor de protectie a plantelor, indexate cu 30%

Tarifele pentru evaluarea si autorizarea produselor de protectie a plantelor vor fi indexate cu 30%, potrivit unei hotarari de guvern adoptate de Executiv in sedinta de miercuri.

"Guvernul a adoptat aceasta hotarare prin care se actualizeaza tarifele care se percep pentru evaluarea si autorizarea produselor de protectie a plantelor. Procentul de indexare a tarifelor este de 30%. De asemenea, actul normativ mai stabileste introducerea unor noi tarife prevazute in regulamentele europene, realizandu-se astfel armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana", se arata intr-un comunicat transmis de Guvern si citat de Agerpres.

Hotararea modifica anexa la Hotararea Guvernului nr.1559/2004 privind procedura de omologare a produselor de protectie a plantelor in vederea plasarii pe piata si a utilizarii lor pe teritoriul Romaniei.

Personalul CN ROMARM - filiala Fabrica de arme Cugir, suplimentat cu 274 de angajati

Guvernul a decis miercuri sa creasca numarul personalului angajat la Compania Nationala ROMARM SA, filiala Fabrica de arme Cugir, de la 678 de persoane la 952, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, precizand ca se mizeaza pe o crestere a productiei cu 40% prin semnarea de noi contracte.

"Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se propune cresterea numarului de personal pe o perioada determinata de la 678 de persoane la 952 de persoane in conditiile suplimentarii veniturilor prin semnarea de noi contracte comerciale. Contractele vor duce la cresterea productiei cu circa 40%, ceea ce permite in totalitate acoperirea cheltuielilor de personal si renuntarea la alocatiile bugetare prevazute de OUG 95/2002 privind industria de aparare", a explicat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, citat de Agerpres.