Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat duminica, la o conferinta de presa, ca a trimis Comisiei de revizuire a Constitutie mai multe propuneri de modificare a legii fundamentale, dar aceste propuneri nu au fost luate in considerare, transmite Mediafax.

"Atrag atentia asupra faptului ca, daca in modificarea Constitutiei nu se va regasi rezultatul Referendumului privind maxim 300 de parlamentari si o singura Camera a Parlamentului, atunci orice alta prevedere este total neconstitutionala", a spus Macovei.

Ea a aratat ca articolul 2, alineanul 1 din Constitutie stipuleaza ca suveranitatea apartine poporului, care o exercita, inclusiv prin referendum, iar la referendum s-au decis cu o majoritate de prezenta de 50 plus 1 la suta, existenta a 300 de parlamentari si a Legislativului unicameral.

Macovei a adaugat ca membri acestei comisii nu au vrut sa introduca in Constitutie prevederea privind confiscarea averilor ilicite si ca premierul Victor Ponta "a mintit" cand a spus ca sustine o astfel de prevedere.

Europarlamentarul considera necesara eliminarea din articolul 44 din Constitutie a alineatului 8, care prevede prezumtia de dobandire licita a averii, aratand ca astfel se va face posibila aplicarea legislatiei europene in materia confiscarii in domeniul crimei organizate si terorismului.

Ea a mai spus ca eliminarea acestui alineat 8 nu inseamna lipsa de protectie a proprietatii deoarece proprietatea este garantata si ocrotita constitutional prin alineatele 6 si 7 ale articolului 44.

Macovei a criticat decizia Comisiei de revizuire a Constitutiei de a include prevederea ca orice persoana poate fi chemata la Parlament "sa dea socoteala" si a aratat ca aceasta prevedere i-a avut in vedere pe procurori.

"Avertizez ca parlamentarii trebuie sa dea socoteala si nu alte persoane, solicit sa se retraga aceasta prevedere. (...) Atunci cand au spus ca orice persoana poate fi chemata la Parlament au avut in vedere procurorii, pentru ca pe ei vor sa-i intimideze sa nu mai faca anchete. Vor ei sa faca anchete procurorilor", a explicat Macovei.

Macovei a aratat ca printre propunerile facute Comisiei de revizuire a Constitutiei se afla si aceea prin care ordonantele de urgenta sa fie trimise in Parlament imediat si votate in maxim cinci zile, urmand sa intre in vigoare doar dupa ce Parlamentul le-a votat.

In privinta procedurii de judecare a parlamentarilor, Macovei a propus ca daca un parlamentar care este trimis in judecata, iar competenta este a ICCJ, aceasta competenta trebuie sa fie mentinuta, chiar daca respectiva persoana nu mai este parlamentar, aratand ca a avut in vedere cazul lui Dan Voiculescu.

Macovei a spus ca a propus si eliminarea imunitatii parlamentare, aceasta trebuind sa functioneze doar pentru declaratiile politice.