Ministerul Transporturilor a anuntat marti un pas important pentru deblocarea fondurilor europene pentru Transporturi, evaluate la circa 4 miliarde de euro. Astfel, ministerul spune ca Autoritatea de audit a Curtii de Conturi a transmis Comisiei Europene raportul favorabil pentru deblocarea Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T). "Prin implementarea acestor masuri am reusit se deblocam POS Transport si astfel vom aduce in Romania peste 4 miliarde de euro", sustine Relu Fenechiu intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Relu Fenechiu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"In mai putin de cinci luni, de cand am preluat acest minister, prin implementarea acestor masuri am reusit se deblocam POS Transport si astfel vom aduce in Romania peste 4 miliarde de euro. Prin investitiile in infrastructura vom reporni programele europene, care in perioada 2007 - 2013, au atras doar 8%, adica 400 de milioane de euro din suma pusa la dispozitie de catre UE, de aproximativ 4,5 miliarde de euro", a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

Astfel, MT anunta ca "in urma finalizarii misiunii privind evaluarea stadiului de implementare a masurilor impuse de catre Comisia Europeana prin documentele de pre-suspendare si de incetare a platilor, transmise in iunie si decembrie 2012, Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a transmis Comisiei Europene raportul favorabil pentru deblocarea Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T)".

Potrivit ministerului, Comisia Europeana a fost anuntata oficial ca Autoritatea de Management a POS Transport a implementat masurile corespunzatoare procedurale, organizationale si operationale in vederea asigurarii eficacitatii si calitatii verificarilor de management, a legalitatii si regularitatii procedurilor de achizitii publice pentru certificarea cheltuielilor.

Reprezentantii ministerului Transporturilor, in comunicatul citat, amintesc ca in luna decembrie 2012, doar pentru o singura masura se demarase procedura de implementare, iar in perioada martie - aprilie 2013, fosta conducere a CNCF "CFR SA" nu a derulat nicio procedura de achizitie publica, blocand astfel implemetarea procedurilor operationale necesare procesului de evaluare a achizitiilor publice.

"Prin Scrisoarea de Intrerupere Plati (iunie 2012) si Scrisoarea de Pre-suspendare (decembrie 2012), Comisia Europeana a stabilit pentru POS-T implementarea unui numar de opt masuri specifice cu termen 13 februarie 2013, data limita conform scrisorii de pre-suspendare transmisa de catre Comisia Europeana", mai sustin reprezentantii MT.