VIDEO Raportul Departamentului de Stat al SUA: Romania are probleme cu coruptia. Justitia este vulnerabila la influente politice

de Narcis Anton     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 5:14 Actualitate | Esenţial


Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, iar sistemul judiciar ramane vulnerabil la influente politice, constata Departamentul de Stat, denuntand si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat "Practici in materie de drepturi ale omului", elaborat de Departamentul de Stat al SUA, Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, sistemul judiciar nu este in totalitate independent si ramane vulnerabil la influente politice, informeaza Mediafax.

"Coruptia la nivelul institutiilor ramane un fenomen extins care afecteaza toate structurile societatii", precizeaza raportul.

Raportul Departamentului de Stat denunta si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale. Alte probleme in materie de drepturi ale omului inregistrate in Romania sunt actiuni abuzive ale Politiei si Jandarmeriei asupra detinutilor si etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi in care sunt implicati agenti ai fortelor de ordine.

 Romania are o presa in general independenta, iar jurnalistii si cetatenii pot critica autoritatile guvernamentale, inclusiv oficialii de rang inalt, se arata in raport. "Totusi, unii jurnalisti si membri ai ONG-urilor au primit amenintari cu moartea si alte tipuri de amenintari din partea unor surse neidentificate, in timpul crizei politice asociata referendumului privind demiterea presedintelui tarii", continua documentul, subliniind ca "amenintarile la adresa jurnalistilor submineaza libertatea presei"."Desi institutiile media independente sunt active si pot exprima puncte de vedere diverse fara restrictii evidente, politicieni si persoane care au legaturi stranse cu politicieni si grupuri politice detin in proprietate sau controleaza indirect numeroase companii media, la nivel national si local. Materialele de informare si tonul editorial al acestor institutii media au reflectat in mod frecvent punctele de vedere ale proprietarilor", subliniaza raportul Departamentului de Stat.

Documentul denunta si conditiile din inchisori. "Conditiile din penitenciare raman dure si, uneori, nu sunt conforme cu standardele internationale", noteaza expertii Departamentului de Stat.

Raportul denunta "lipsa independentei si impartialitatii justitiei", precum si "vulnerabilitatea sistemului judiciar la influentele politice".

"Restituirea proprietatilor continua sa fie extrem de lenta, iar Guvernul a prelungit inca un an acordarea compensatiilor. Guvernul Romaniei nu a reusit sa adopte masuri concrete pentru restituirea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist", subliniaza Departamentul de Stat, denuntand si unele acte de violenta si discriminare a femeilor, abuzuri asupra copiilor, actiuni, declaratii si materiale de presa cu caracter antisemit. In plus, "puncte de vedere cu caracter antisemit, rasist, xenofob si nationalist continua sa fie enuntate prin Internet", semnaleaza raportul.

"Agentii guvernamentale nu au oferit asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati, care au fost neglijate si in institutii. A existat discriminare sociala sistematica impotriva romilor", continua raportul, criticand si discriminarea sociala la adresa minoritatilor sexuale.

Factorii decizionali au luat doar "masuri ezitante pentru punerea sub acuzare si pedepsirea oficialilor care au comis abuzuri", adauga raportul, luand act de condamnarea unui fost premier al Romaniei la detentie cu executare pentru acte de coruptie. "Procesele privind abuzuri savarsite de politie au fost amanate in mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare", conform raportului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10479 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  ===================== (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 7:10)

  Zede [utilizator]

  Ma intreb ce va spune viitorul raport care va trata activitatea din Romania in 2013, despre faptul ca infractorul condamnat Adrian Nastase a fost aplaudat cand a ajuns la congresul partidului-stat aflat la guvernare.

  Sau despre faptul ca Romania a intrat din nou in zodia ordonantelor de urgentza al caror rost il inteleg numai beneficiarii directi ai acestora.

  Etc etc...
 • +16 (16 voturi)    
  se limpezesc apele (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 8:49)

  nedumeritul [utilizator]

  Se limpezesc apele…. A devenit tot mai clar pentru intreaga europa ca in multe probleme importante Romania zice da si face nu,sau zice nu si face da. Si cand e prea cusuta cu ata alba justifica faptul spunand ca masurile europene se aplica tinand cont de specificul fiecarei tari.Uita insa ca spiritul european trebuie sa se regaseasca in acele masuri.Suntem atat de compromisi,se vorbeste cu asa dispret despe noi in strainatate incat mi-e rusine sa mai ies din casa.Lipsa de caracter, diferenta dintre cea ce spun si cea ce fac conducatorii nostrii a facut ca Romania sa ajunga obiect de gluma de genul: “afara e vopsit gardul, inauntru leopardul”
  • -10 (10 voturi)    
   dep de stat (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 16:56)

   consting [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   sa te inveti sa scrii. nu faci dif intre cea si ceea. la tine e tot una.
 • +13 (13 voturi)    
  Trist (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 8:51)

  ovi.cornea [utilizator]

  Trist dar foarte adevarat.
 • +14 (14 voturi)    
  vai (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 9:32)

  Mos Andrei [utilizator]

  si astia zic rau de USL. sunt basisti
  • -2 (2 voturi)    
   Lasa (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 18:15)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Mos Andrei

   ca despre basisti au zis numai de bine!!!
 • +10 (10 voturi)    
  coruptia (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 9:38)

  Vasile375 [utilizator]

  Au luat act de condamnarea unui fost premier al Romaniei, dar nu au constatat inca cum a fost primit in partidul de guvernamant inapoi si venerat la conventia acestuia. Un mare corupt este modelul politicienilor din partidul de guvernamant. Vai de Romania! Asta dovedeste ca aceasta condamnare a fost doar pentru 'impresia artistica' , in realitate coruptia si coruptii reprezinta modelul de urmat in politica romaneasca dupa cum s-a vazut la conventie.
 • +17 (17 voturi)    
  Romania are probleme? (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 9:57)

  nano2k [utilizator]

  Avem probleme cu coruptia? Nicio problema, cel mai cinstit guvern o sa o rezolve. Coruptia nu va mai fi in dificultate de acum inainte, va fi pe mai departe o stare normala de fapt.

  Justitia e vulnerabila? Nicio problema, ea va fi intarita cu cei care ii vor apara pe corupti.

  Deci sa nu ne punem cenusa in cap, Plagiatorul a spus clar: "avem mult de lucru sa reparam ce au stricat pedelistii in frunte cu Basescu". Sistemul bazat pe coruptie si inselaciune se va reinstaura.
 • +16 (16 voturi)    
  Romania (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 10:35)

  mos ion roata [utilizator]

  nu are probleme cu coruptia.O promoveaza.Un infractor notoriu.cu pedepsa in curs de executare,cu procese in derulare,participa la congresul unui partid si este aclamat de participanti (la randul lor puscariabili).
 • +3 (3 voturi)    
  schengen (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 10:54)

  infoInsider [utilizator]

  http://infoinsider.ro/2013/03/17/remix-romania-vrem-in-schengen-europa-asa-si/
 • +8 (8 voturi)    
  Anticoruptie (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 11:21)

  www.ymc.ro [utilizator]

  Corupţia, Concurenţa Neloială, Fraudele de orice fel şi Evaziunea au toate aceeaşi rezoluţie infracţională, deoarece motivaţia beneficiarilor reali ai afacerii este Obţinerea unui Căştig Material Injust – Bani Murdari.
  Fără a avea pretenţia că mă pricep, cred ca situatia noastra poate fi ameliorată printr-o iniţiativă legislativă care să întărească forţa statului în redobândirea câştigului injust, prin remodelarea sistemelor actuale de sancţionare financiară a entităţilor economice:
  1.Întărirea regimului amenzilor şi mărirea gradului de colectare prin adoptarea unor modele de succes din alte state europene;
  2. regimul sancţiunilor financiare să înceapă cu îngheţarea fondurilor, sechestrul bunurilor, din faza de cercetare preliminară, pentru persoanele sau entităţile economice, care nu au adoptat standarde de integritate sau au făcut subiectul unor investigaţii anterioare;
  3. Blocarea fondurilor, a accesului la finanţare şi a sechestrelor să urmeze o procedură semi transparentă, care să expună persoanele şi entităţile investigate unor riscuri reputaţionale în mediul de faceri şi în mediul financiar bancar;
  4. Procedura de sancţionară financiară să prevadă posibilitatea negocierii amenzilor cu valoare foarte mare, dacă entitatea culpabilă îşi asumă recunoaşterea responsabilităţii, indică persoanele care au decis acţiunile ilegale şi adoptă plan de măsuri reparatorii.
 • +5 (5 voturi)    
  mai pe larg, din raport (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 11:36)

  federal [utilizator]

  Traducere
  "Secțiunea 4. Corupția oficială și lipsa de transparență a Guvernului
  Legea prevede sancțiuni penale pentru corupție oficială, cu toate acestea, guvernul nu a aplicat legea eficient, în mare parte din cauza problemelor din cadrul puterii judecătorești, și a oficialilor uneori angajați în practici corupte.
  Indicatorii de corupție ai Băncii Mondiale au subliniat corupția ca o problemă.
  În 2007, ca parte a acordului țării de aderare la UE, Comisia Europeană a stabilit MCV pentru a monitoriza progresul țării în reformarea puterii judecătorești și lupta împotriva corupției.
  În martie, guvernul a adoptat o Strategie Națională Anticorupție pentru perioada 2012-15.
  În iunie, Parlamentul a luat angajamentul de a implementa părțile relevante ale strategiei, inclusiv legislația de modificare a normelor privind imunitatea parlamentară și de a crea reguli mai transparente de finanțare a campaniei.
  ADN-ul a continuat anchete de cazuri de corupție la nivel înalt si mediu într-un ritm constant pe tot parcursul anului. Din cele 803 de persoane trimise în judecată, au fost șapte funcționari publici de rang înalt, 93 de manageri în instituțiile publice, 131 de funcționari publici, 10 magistrați, 198 oameni de afaceri, alti 163, și 203 șomeri.
  Acestea au inclus oficiali politic, juridic și administrativ. În cele din urmă, instanțele judecătorești au pronunțat condamnări care au reprezentat o creștere de 149,3 la sută față de numărul de inculpați condamnați în 2011.
  ICCJ a crescut semnificativ ritmul de procese de corupție la nivel înalt, comparativ cu anii anteriori. Verdictele din infracțiunile de corupție au fost de multe ori inconsistente.
  În iunie, ICCJ a respins recursul fost prim-ministrului condamnat pt corupție la doi ani de închisoare. În septembrie ICCJ a achitat același funcționar într-un caz diferit. În septembrie, Parlamentul a respins solicitarea DNA de a ridica imunitatea parlamentară a doi foști miniștri, pentru a permite urmărirea penala."
 • +6 (6 voturi)    
  raportul - elegie in metru antic ptr o tara mica! (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 14:22)

  ..13 [utilizator]

  Un sumar gasiti aici
  http://romania.usembassy.gov/2012_hrr_en.html

  Special guest: mr.SOVA - are cateva prezentari fantastice in acest raport - inclusiv faptul ca dupa ca a negat holocaustul a primit o insarcinare de la PM Ponta.Premiul Bomboana de Aur - inghite-o daca poti!

  Dna Ondine - RL a primit amenintari dupa publicarea unei anchete dedicate ...Bravo! Sa ne traiasca cei care ne conduc si mafiile lor! Premiul Taie tot -Diamant 24 carate!

  Un nou director, recent numit de fostul Ministru de Interne RUS a facut ca accesul la documentele legate de comunism de la Arhiva de Stat sa fie mai dificil de accesat - special thanks - Premiul Zmeurica comunista - ia si fugi d'aici!

  Fostul Ministru al Educatie - Liviu Pop - premiul Orbit din dragoste de educatie - cu caciula prea mare pentru un cap atat de mic! - este mentionat pentru actiunea sa legata de demiterea consiliului stiintific din data de 29 Iunie!

  Fostul sef DNA - este pomenit in legatura cu lupta cu fraudele electorale si lupta institutiei impotriva coruptiei..- Premiul LEUL de AUR!

  Dar incredibilul este relevat in forma sa bruta si nu pot comenta si nici traduce:

  "On the evening of November 6, the NGO Militia Spirituala organized a public event devoted to LGBT issues. After the event, seven volunteer male and female organizers were attacked on a nearby street by 10 men, some wearing hoods. The attackers reportedly asked, “So, you want to have conferences on gay issues?” After pushing the women aside, the attackers beat the male organizers, one of whom required hospitalization"

  Exista limite! Voi ce cu drag ne administrati si controlati, Incercati sa nu le depasiti!

  Votati cu Drag!
 • +3 (3 voturi)    
  dep de stat (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 17:12)

  consting [utilizator]

  raportul se ref si la psd. nastase a fost un model de detinut. a fost elib anticipat. e un model psd-ist fost demnitar, care a "criticat" din puscarie justitia. cu pdl la putere nu mai pupa nastase elib anticip. firea devenita curand deputat psd, cu ani in urma a publicat in rev ei de specialitate ca nastase a responsabil pt cheltuirea in folos propriu a cca 4 mild lei de la buget. la acea vreme cand cineva ii spunea ca e comunista era ff mirata. realitatea ne spune ca e cu adev comunista. a intrat intr-un partid impanat cu indivizi rozalii cu vederi rosii.
 • 0 (2 voturi)    
  coruptie in aceeasi jsutitie (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 18:17)

  justitiabil [utilizator]

  Au mare dreptate de exemplu o judecatoare a judecat si incredintat un copil catre o prostituata

  http://www.youtube.com/watch?v=hkVIYT7H9xE

  http://www.youtube.com/watch?v=lc28OPVN50I

  si aceasta mama ajutata de sistemul corupt din justitie poate fi vazut cu profeseaza in continuare aici:
  http://www.sexyescortads.com/gallery/show_medium_size/458641

  Aceasta "doamna" este fosta prezentatoare la postul de televiziune National TV


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by