Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, in cadrul Conferintei Internationale de securitate GLOBSEC de la Bratislava, vorbind despre scutul antiracheta, ca a spune despre un astfel de sistem de aparare ca poate afecta "capacitatea de descurajare strategica a altui stat, iar acest aspect poate atrage fixarea, 'ca tinta' a unei retalieri, a elementelor componente ale sistemului defensiv in cauza, este echivalent cu o amenintare cu folosirea fortei, care nu poate fi acceptabila in dreptul international". Declaratie vine la o zi dupa ce ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a spus ca "baza de la Deveselu poate deveni tinta, daca Rusia, la randul ei, considera ca este tinta scutului antiracheta".

"Dincolo de argumentul militar si tehnic, care este evident si obiectiv, din punct de vedere juridic trebuie spus cu toata claritatea ca orice amenintare cu folosirea fortei este interzisa de normele imperative ale dreptului international. A spune ca un sistem strict defensiv poate afecta capacitatea de descurajare strategica a altui stat, iar acest aspect poate atrage fixarea, 'ca tinta' a unei retalieri, a elementelor componente ale sistemului defensiv in cauza, este echivalent cu o amenintare cu folosirea fortei, care nu poate fi acceptabila in dreptul international de astazi ", a spus secretarul de stat.

Aurescu a reiterat faptul ca sistemul SUA/NATO nu este indreptat impotriva si nu tinteste Federatia Rusa, el neputand fi utilizat pentru scopuri ofensive. Exista atat argumente tehnice, care nu permit transformarea acestui sistem strict defensiv intr-unul ofensiv, dar si argumente juridice - de exemplu, Acordul romano-american din septembrie 2011 interzice utilizarea sistemului din Romania pentru alte scopuri decat in legitima aparare, in conformitate cu Carta ONU.

De asemenea, a aratat secretarul de stat, exista argumente tehnice (ca numarul de interceptori ce vor fi amplasati, viteza lor, locatia amplasarii) care arata ca sistemul nu poate afecta capacitatea de descurajare strategica a Rusiei, se arata intr-un comunicat MAE.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a reiterat intr-un interviu publicat joi de Romania Libera teza amenintarii militare: "In actuala paradigma, de neinteles la Moscova si de neacceptat pentru Federatia Rusa, nu este pur si simplu vorba de scut, ci si de faptul ca poate reprezenta o potentiala amenintare pentru Romania. Este o provocare, pentru ca baza de la Deveselu poate deveni tinta, daca Rusia, la randul ei, considera ca este tinta scutului antiracheta. Este un punct de vedere normal al fiecarui militar".

Malghinov a vorbit si despre garantiile legale cerute de Rusia de la SUA: "Avem nevoie de unele garantii. Am inteles, baza de la Deveselu va fi construita, dar e nevoie de garantii ca nu tinteste arsenalul strategic al Rusiei. La nivel de discutii, am primit asemenea asigurari de la toti reprezentantii politici ai Romaniei. Totusi, trebuie data o forma legala. Partenerul major in aceste negocieri il reprezinta Statele Unite ale Americii", a spus Oleg Malginov.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, la Romania TV, ca afirmatia ambasadorului Moscovei la Bucuresti a fost "neinspirata" si ca partea romana va avea "o discutie" cu el.

Initial, Titus Corlatean a adoptat o atitudine prudenta in momentul in care a fost intrebat de moderatori cum comenteaza aceasta afirmatie, declarand ca pozitia Rusiei fata proiectul scutului american antiracheta este "cunoscuta" si nu constituie "o surpriza". El a adaugat ca aceste declaratii au un "caracter defensiv".

La insistentele moderatorilor, Titus Corleatean a admis ca "afirmatia a fost neinspirata" si ca Oleg Malghinov "nu ar fi trebuit el sa o exprime public, ca ambasador aici, in Romania".

"Vom discuta cu ambasadorul rus", cu atat mai mult cu acesta este perceput ca un om "echilibrat".