Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat joi, la Romania TV, ca afirmatia ambasadorului Moscovei la Bucuresti, care a spus ca baza militara de la Deveselu poate deveni o tinta pentru Rusia, a fost "neinspirata" si ca partea romana va avea "o discutie" cu Oleg Maghinov.

Initial, Titus Corlatean a adoptat o atitudine prudenta in momentul in care a fost intrebat de moderatori cum comenteaza aceasta afirmatie, declarand ca pozitia Rusiei fata proiectul scutului american antiracheta este "cunoscuta" si nu constituie "o surpriza". El a adaugat ca aceste declaratii au un "caracter defensiv".

La insistentele moderatorilor, Titus Corleatean a admis ca "afirmatia a fost neinspirata" si ca Oleg Malghinov "nu ar fi trebuit el sa o exprime public, ca ambasador aici, in Romania".

"Vom discuta cu ambasadorul rus", cu atat mai mult cu acesta este perceput ca un om "echilibrat".

Ministrul de Externe a subliniat ca "in general ambasadorii nu fac greseli": "Presupun ca ambasadorul rus nu a deschis gura fara instructiuni", a comentat acesta.

Titus Corlatean a reafirmat ca partea rusa nu are motive preocupare in ceea ce priveste acest proiect, care are un caracter "defensiv".

Esential este, a subliniat acesta, promovarea unei relatii echilibrate, care sa contribuie la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Rusia, cu atat mai mult cu cat tara noastra inregistreaza deficit comercial pe aceasta zona.

"Avem nevoie de un climat de normalitate, este adevarat ca trebuie sa fie de ambele parti", a notat acesta

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a reiterat intr-un interviu publicat joi de Romania Libera teza amenintarii militare: "In actuala paradigma, de neinteles la Moscova si de neacceptat pentru Federatia Rusa, nu este pur si simplu vorba de scut, ci si de faptul ca poate reprezenta o potentiala amenintare pentru Romania. Este o provocare, pentru ca baza de la Deveselu poate deveni tinta, daca Rusia, la randul ei, considera ca este tinta scutului antiracheta. Este un punct de vedere normal al fiecarui militar".

Ambasadorul Oleg Malghinov a vorbit si despre garantiile legale cerute de Rusia de la SUA: "avem nevoie de unele garantii. Am inteles, baza de la Deveselu va fi construita, dar e nevoie de garantii ca nu tinteste arsenalul strategic al Rusiei. La nivel de discutii, am primit asemenea asigurari de la toti reprezentantii politici ai Romaniei. Totusi, trebuie data o forma legala. Partenerul major in aceste negocieri il reprezinta Statele Unite ale Americii", a spus Oleg Malginov.