Doi oficiali rusi de rang inalt au facut in ultimele zile declaratii contradictorii legate de scutul american antiracheta. Vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat ca scutul este "o cacealma", iar Rusia "a rezolvat problema penetrarii scutului". Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a spus ca "baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă".

Rogozin, un interceptor SM-3 si MalghinovFoto: Colaj foto

Vicepremierul Rogozin, un fidel al presedintelui Putin si sustinator vocal al aripii dure din politica rusa, a facut surprinzatoarele declaratii intr-un discurs la Ambasada rusa din Londra, potrivit Moscow Times.

E pentru prima oara cind Rogozin minimalizeaza posibila amenintare a scutului american antiracheta. "Am rezolvat problema strapungerii scutului antiracheta. Regretam ca Statele Unite risipesc banii pe sisteme de aparare si ne obliga sa facem acelasi lucru. Scutul antiracheta nu este nimic pentru noi, este o cacealma. Nu reprezinta nicio amenintare militara, dar ramane o problema politica si economica", a spus Rogozin la Londra.

In contrast, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a reiterat intr-un interviu publicat joi de Romania Libera teza amenintarii militare: "În actuala paradigmă, de neînţeles la Moscova şi de neacceptat pentru Federaţia Rusă, nu este pur şi simplu vorba de scut, ci şi de faptul că poate reprezenta o potenţială ameninţare pentru România. Este o provocare, pentru că baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă. Este un punct de vedere normal al fiecărui militar".

Ambasadorul Oleg Malghinov a vorbit si despre garantiile legale cerute de Rusia de la SUA: "avem nevoie de unele garanţii. Am înţeles, baza de la Deveselu va fi construită, dar e nevoie de garanţii că nu ţinteşte arsenalul strategic al Rusiei. La nivel de discuţii, am primit asemenea asigurări de la toţi reprezentanţii politici ai României. Totuşi, trebuie dată o formă legală. Partenerul major în aceste negocieri îl reprezintă Statele Unite ale Americii", a spus Oleg Malginov.

Baza de la Deveselu

Romania a semnat in septembrie 2013 la Washington acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite in vor inslata in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.