RFI România introduce din 15 aprilie două noi emisiuni în limba franceză pentru ascultătorii francofoni. In fiecare dimineață la 10.30, în emisiunea Zebra, va fi difuzat un buletin de știri în franceză cu informații din actualitatea internațională. A doua emisiune este difuzata in fiecare marți, de la 19.15, cand Luca Niculescu va modera "En français, s’il vous plaît", o emisiune în care va avea ca invitați personalități din lumea politică, economică, culturală sau francofonă. Invitatul primei emisiuni este David Bongard, seful biroului regional pentru Europa Centrala si de Est al Organizatiei Internationale a Francofoniei. El spune ca Romania ar putea juca un rol foarte bun in relatia dintre Uniunea Europeana si Africa. Diplomatul ii indeamna pe romani sa isi dezvolte reteaua de diplomati in Africa.

Luca NiculescuFoto: RFI Romania

Iata cateva declaratii facute de David Bongard in emisiunea realizata de Luca Niculescu:

"Romania are o carte de jucat – e vorba despre cartea francofoniei africane in Uniunea Europeana. E important. In timpul comunismului erau multe schimburi intre Romania si tari africane. Erau patru mii de cooperanti romani in tari africane . Intalneai romani in Congo, Algeria, Mali... Romanii erau o forta in Africa. Iar avantajul pe care Romania il are in Africa este ca nu a fost niciodata o tara colonizatoare. Sunteti perceputi si acum ca un actor neutru fata de partenerii africani. In plus, erau multi studenti africani prezenti la Iasi, dar si la Bucuresti, la Timisoara, la Cluj.

E adevarat ca si azi intalnesti persoane cu functii importante in lumea africana, care vorbesc romana. Un inalt responsabil din Agentia Universitara a Francofoniei, de exemplu, care vine din Madagascar, vorbeste o limba romana perfecta pentru ca si-a facut studiile aici in anii 70. E un exemplu concret.

In timpul sommet-ul francofoniei tinut la Bucuresti, Romania a lansat bursele Eugen Ionesco pentru tarile din sud, pentru a reinoda legaturile cu Africa, e un lucru foarte bun.

Cred ca ar fi un lucru excelent ca Romania sa fie si mai interesata de Africa. Cred ca sunt multe lucruri de facut acolo. Romania are un rol de jucat in Uniunea Europeana pe relatia cu Africa. Relatiile exista, chiar daca s-au mai sters, dar pot fi intarite din nou. Romania poate sa aiba o politica africana. Cred ca ar putea fi luata in calcul si o dezvoltare a numarului diplomatilor romani in Africa, pentru ca acesta a scazut mult in ultimii ani".

RFI România marcheaza aniversarea a 20 de ani de când România s-a alăturat Organizației Internaționale a Francofoniei.