Ministerul Educatiei intentioneaza sa realizeze un set de masuri prin care elevii cu rezultate foarte bune la invatatura sa fie motivati sa ramana in Romania, a declarat, sambata, la Guvern, ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare stiintifica Mihnea Costoiu.

"Zilele trecute am pregatit un proiect, deja aflat in dezbatere publica, pentru a creste sprijinul financiar acordat olimpicilor. In curand veti vedea pachete speciale acordate pentru studenti odata cu admiterea la facultate si proiecte de sustinere a lor in timpul facultatii. Ieri am avut o intalnire cu reprezentantii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), vor sa se intoarca multi acasa si am stabilit un stagiu de pregatire pentru ei in MEN si in universitati. Pentru tinerii inteligenti cresterea cuantumului burselor cu aproximativ 40%. Pachetele se refera la masuri pentru accesul facil a acestor tineri in universitati, foarte repede, sumele de burse acordat universitatilor vor fi sume destinate exclusiv acestor tineri", a spus Costoiu, citat de Agerpres.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, au participat sambata, la Palatul Victoria, la maratonul de programare organizat de Guvern.

Timp de doua zile, 28 de elevi vor dezvolta aplicatii, pagini web si interfete cu ajutorul Bitdefender si Microsoft, partenerii evenimentului, in incercarea de a aduce administratia publica mai aproape de cetatean si de a responsabiliza guvernantii prin deschidere si transparenta.

Cele cinci proiecte dezvoltate in cadrul acestui maraton centralizeaza informatii de interes public. Acestea vor fi: Buget.gov.ro - datele privind bugetul de stat si vizualizarea lor intr-o forma usor de inteles, Angajati.gov.ro - datele privind angajatii din administratia publica, Posturi.gov.ro - datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica, Petitii.gov.ro - initiativele cetatenilor, pe domenii de interes, Data.gov.ro - faciliteaza accesul publicului la datele incluse in aceste platforme.

La aceasta prima editie vor participa elevi cu rezultate foarte bune la concursurile de informatica, a caror selectie a fost realizata de Ministerul Educatiei.