Peste 50 de morminte vechi de peste 3000 de ani, vase de lut si rasnite de piatra folosite in ritualul funerar, precum si sute de locuinte din secolul al XIII-lea i.Hr. au fost descoperite de arheologi pe traseul autostrazii Lugoj-Deva, relateaza Timis Online. Cele 50 de morminte dezgropate in satul Paru alcatuiesc cea mai mare necropola a unui grup cultural din epoca bronzului, descoperita pana astazi, spune prof. Florin Drasovean, care a condus echipa de arheologi.

"Printre cele mai importante situri este cel descoperit in localitatea Paru care apartine epocii bronzului, grupului cultural Balta Sarata, datat, prin metode clasice, in secolele XIII-XII i.Hr. Au fost cercetare peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinte, gropi din care a fost extras lutul necesar construirii locuintelor, precum si peste 50 de morminte de incineratie, fiind, pana in acest moment, cea mai mare necropola a purtatorilor acestui grup cultural", a declarat Florin Drasovean pentru tion.ro.

Potrivit acestuia, deosebit de importante sunt mormintele, care arunca o noua lumina despre ritul si ritualul funerar de la sfarsitul epocii bronzului din nord-estul Banatului.

"S-a constatat ca defunctii erau depusi pe un rug funerar pe care erau arse si obiectele din trusoul funerar, din care faceau parte o masa-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, rasnite din piatra, precum si diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru. Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arata ca necropola de la Paru se situeaza in intervalul de timp cuprins intre 1300 si 1200 i.Hr", a declarat pentru tion.ro prof.dr. Florin Drasovean.

Profesorul Drasovean a realizat raportul tehnic necesar emiterii certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru infrastructura de transport de interes national, cerut de lege. Conform documentului oficial, cercetarile arheologice preventive efectuate in vara anului trecut pe tronsonul autostrazii Lugoj-Deva (segmentul Belint-Traian Vuia) au condus la descoperirea si cercetarea a mai mult de sase situri care se dateaza in epoca bronzului, perioada romana si medievala. In acest moment materialele arheologice sunt prelucrate de specialistii de la Muzeul Banatului care intentioneaza sa le publice in cadrul unor monografii, precizeaza sursa citata.