Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) delibereaza marti dupa ce a dezbatut, in sedinta publica, mai multe exceptii de neconstitutionalitate a unor prevederi ale Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), transmite Agerpres.

CCR decisese anterior repunerea pe rol a mai multor dosare privind exceptii de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice si de functionare a ANI.

In cadrul dezbaterilor din sedinta publica de marti, avocatii presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, au sustinut ca, in prezent, legat de activitatea ANI exista o confuzie intre functia de ancheta si cea de judecata in sensul ca inspectorul de integritate este si cel care ancheteaza si cel care da verdictul.

In sustinerea cauzei, aparatorii au invocat raportul recent al Comisiei Europene in care s-ar face referire la mai multi ministri evaluati in noiembrie de ANI si care, desi, ar fi contestat raportul inspectorilor de integritate s-ar fi recomandat demisia acestora. In opinia avocatilor, prin acest lucru s-ar recomanda Romaniei un regim juridic care sa permita iesirea functionarului din sistem in aceasta faza.

Ei au adaugat ca verdictul in acest caz este dat de o autoritate din sfera administratiei si vizeaza drepturi fundamentale, apropiindu-se de o activitate de judecata. De asemenea, au invocat faptul ca numai hotararea judecatoreasca este rezultatul unui proces echitabil si ca, in prezent, acuzatul e obligat sa-si dovedeasca nevinovatia.

In replica, reprezentantul ANI a sustinut ca inspectorii nu au atributii administrative jurisdictionale si ca emit rapoarte in urma unor evaluari. El a precizat ca raportul ANI produce efecte juridice doar in cazul in care nu este contestat de persoana vizata, in termenul de 15 zile prevazut de lege. Potrivit oficialului agentiei, inspectorii verifica respectarea regimului de incompatibilitate si a conflictului de interese raportat la dispozitiile legale in vigoare care sanctioneaza aceste lucruri.

In sedinta de marti, CCR a amanat pentru 28 februarie dezbaterile din dosarul presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

Printre articolele contestate se afla si cele care prevad termenul de depunere a declaratiilor de avere si interese, postarea pe pagina de internet a declaratiilor si transmiterea catre agentie, activitatile desfasurate de catre inspectorii de integritate, intocmirea rapoartelor de evaluare, comunicarea rapoartelor, sesizarea din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane fizice sau juridice, termenul de contestare a raportului de evaluare si sanctiunile aplicate celor cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese.

Un prim dosar repus pe rol este cel al lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, care a contestat in procesul cu ANI, dispozitiile art.4, art.6 alin.(1) lit.e), f) si g), art.7 alin.(2), art.10 lit.f), art.11, art.12, art.20-25 si ale art.33 pct.1, 3 si 16 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea si functionarea Agentiei.

Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice este contestata - in ansamblu ei precum si art.1 alin.(3), art.6 lit.e), art.10, art.12 alin.(1) si (2), art.13 - 19 si art.20 - 26 din acelasi act normativ - in dosarul, repus pe rol si conexat, a deputatului Karoly Kerekes si a fostului parlamentar Brandusa Novac.

De asemenea, a fost repus pe rol si dosarul presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.8, art.10 lit.f), art.21, art.26 alin.(1) lit.k) si alin.(2) din Legea 176/2010 si ale art.13 si art.15 alin.(1) din Legea 144/2007, precum si ale art.215 alin.(3) din Legea educatiei nationale 1/2011.