Fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat luni de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, decizia magistratilor fiind definitiva.

Instanta suprema a mentinut decizia Sectiei penale a ICCJ in cazul lui Ciofu, dar si in cazul femeii de afaceri Maricica Iovita, condamnata la doi ani de inchisoare cu executare in acelasi dosar.

Fostul procuror Ioan Ciofu s-a declarat nevinovat la termenul din 28 ianuarie, in fata Completului de 5 judecatori al ICCJ, care a amanat pronuntarea in acest dosar pentru data de 11 februarie.

Ciofu a spus despre denuntatorul din acest dosar ca este mai degraba un 'agent provocator', acuzandu-i pe procurorii DNA ca ar fi fabricat acest dosar.

De asemenea, femeia de afaceri Maricica Iovita a declarat ca nu este vinovata de acuzatiile care i se aduc.

Fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat pe 28 martie 2012 de Sectia penala a ICCJ la trei ani de inchisoare cu executare, iar coinculpata Maricica Iovita a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care cei doi sunt acuzati de coruptie.

Decizia a fost atacata cu recurs la completul de cinci judecatori al ICCJ.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut in octombrie 2006 pentru luare de mita pe Ioan Ciofu, procuror la Curtea de Apel Iasi. In acelasi timp, magistratii au retinut-o pe Maricica Iovita, femeie de afaceri din zona Vaslui, pentru dare de mita. Iovita era invinuita ca i-a oferit procurorului 10.000 de euro pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent in afacerile din judetul Vaslui. A urmat trimiterea in judecata a procurorului Ioan Ciofu si a Maricicai Iovita.

Potrivit acuzarii, in perioada mai-august 2006, procurorul Ioan Ciofu ar fi pretins si primit, esalonat, de la Maricica Iovita foloase in suma totala de aproximativ 10.000 euro reprezentand bani (5.500 de euro si 4.000 de lei) si bilete de avion pe numele unor rude, pentru calatorii in orase din Europa si Asia. In schimb, Ioan Ciofu s-ar fi angajat sa instrumenteze in mod partinitor un dosar penal, astfel incat finantatorul echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu, sa fie pus sub invinuire pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica. La momentul respectiv, Ioan Ciofu era procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie