Autoritatile olandeze au transmis o solicitare procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) care instrumenteaza dosarul privind celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam prin care cer predarea celor trei suspecti, pentru continuarea anchetarii si judecarii lor de catre sistemul judiciar olandez, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate de agentia de presa, autoritatile olandeze vor sa-i cerceteze si sa-i judece pe Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru dupa legislatia aflata in vigoare in Olanda.

Sursele citate au precizat ca procurorii DIICOT suspecteaza ca cei trei suspecti sunt doar complici si ca autorul real al planului furtului nu a fost identificat inca. Autoritatile olandeze nu ar fi de acord cu aceasta presupunere a anchetatorilor romani, acesta fiind si posibilul motiv al cererii de extradare.

"Avand in vedere ca olandezii au facut aceasta cerere oficiala, parchetul nu doreste sa dea inca eficienta acestei solicitari, motivat de calitatea suspectilor, care este cea de complici. Se prezuma deocamdata ca autorii sunt altii, dar chiar si asa nu este finalizata verificarea totala in dosar. Se fac toate eforturile omenesti de catre procurorii DIICOT pentru gasirea tablourilor", au aratat sursele citate.

Mai multe tablouri de mare valoare au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, o institutie care expune mai ales opere semnate de Pablo Picasso si Vincent Van Gogh, anunta, in 16 octombrie 2012, politia olandeza, citata de AFP.

Astfel, din muzeu au disparut, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, sapte panze, printre care tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet si Paul Gauguin.

Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

"O ancheta este in desfasurare, iar specialistii din cadrul politiei se afla la fata locului", a declarat Patricia Wessels, purtatoarea de cuvant a politiei olandeze.

"Incercam sa aflam cum au reusit hotii sa intre in muzeu, la ce ora s-a intamplat acest lucru si cine sunt autorii acestui furt", preciza atunci sursa citata.

Furtul s-a produs in jurul orei locale 3.00 (1.00 GMT), potrivit politiei olandeze, care a dezmintit cu aceasta ocazie informatia potrivit careia un tablou de Vincent Van Gogh s-ar afla printre panzele furate.

"Politia ii interogheaza pe posibilii martori si examineaza imaginile video inregistrate de sistemul de securitate al muzeului", se afirma in acelasi comunicat. "Potrivit primelor elemente, se pare ca furtul a fost bine pregatit dinainte", adauga aceeasi sursa la acea vreme.

Politia a fost alertata in timpul noptii, potrivit purtatoarei de cuvant, atunci cand o alarma s-a declansat, insa hotii parasisera deja muzeul atunci cand politistii au ajuns la fata locului.