Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi seara, la Bruxelles, dupa reuniunea extraordinara a UE, ca autoritatile din Romania sunt in faza de analiza privind participarea la misiunea militara a UE in Mali, iar el va recomanda la Bucuresti sa se ia o decizie in acest sens, relateaza Mediafax.

"Am mentionat in cadrul dezbaterilor ca suntem intr-o faza destul de avansata de reflectie institutionala, analiza, privind o contributie concreta la misiunea UE. Si aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care sa vizeze operatiunile de pregatire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major si echipament, logistica pentru antrenament", a afirmat Corlatean, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca discutiile de joi cu colegii europeni si omologul din Mali, Tieman Hubert Coulibaly, l-au dus la concluzia ca Romania trebuie sa participe concret la misiunea militara a UE si ca va recomanda acest lucru institutiilor competente de la Bucuresti.

"Discutiile de astazi si informatiile primite in cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian, dar si de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat pozitia privind necesitatea unei contributii a Romaniei in ceea ce inseamna un efort necesar de combatere a terorismului si aceasta va fi pozitia mea la intoarcerea acasa. Voi sustine si voi recomanda celorlalte institutii direct competente in acest domeniu sa luam o decizie la nivelul statului roman privind o contributie din acest punct de vedere", a afirmat Corlatean.

De asemenea, el a aratat ca Romania si celelalte state UE care se vor implica trebuie sa ia cat mai rapid o decizie in acest sens, avand in vedere situatia din teren.

"Pe de o parte, UE trebuie sa se miste rapid, este nevoie de un sprijin acordat interventiei franceze la solicitarea Guvernului malian, dar este o etapa intermediara care sa permita fortelor internationale conduse de Uniunea Statelor Africane sa participe. In 19 ianuarie, pe de o parte, va fi reuniunea la nivelul Uniunii Africane care trebuie sa ia o decizie privind deplasarea unor forte africane, pana atunci UE ar trebui deja sa faca primii pasi. Ce avem noi de facut la nivelul statelor membre, cele care vor contribui, si eu sper ca Romania sa ia aceasta decizie de a contribui efectiv, este sa ia decizia cat mai rapid", a subliniat Corlatean.

El a mai aratat ca una dintre cele mai mari vulnerabilitati din teren este nu numai dotarea, dar si pregatirea slaba a armatei guvernamentale din Mali, care are nevoie de instructori bine pregatiti pentru a se confrunta cu fortele din Nord.

Ministrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat, joi, infiintarea unei misiuni in scopul formarii si reorganizarii armatei din Mali, informeaza o sursa europeana.

Aceasta decizie, luata in timpul reuniunii speciale a ministrilor pe tema crizei din Mali, prevede realizarea misiunii numite EUTM, prin trimiterea la mijlocul lui februarie a 450 de europeni, dintre care 200 de instructori in zona de conflict.

Programul a fost accelerat de cateva saptamani pentru a lua in calcul noua situatie, creata dupa interventia militara franceza, lansata vinerea trecuta.

La reuniune, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca este "normal ca solidaritatea europeana sa se exprime". "Ar trebui sa se inteleaga ca, desi Franta este precursorul, de fapt, toate tarile europene sunt preocupate de terorism", a adaugat el.

De asemenea, Fabius a spus ca este de asteptat ca "toate tarile europene" sa faca niste "eforturi" financiare, in special pentru a sustine operatiunea de interventie a trupelor din Africa de vest si pentu a contribui la dezvoltarea statului Mali, unul dintre cele mai sarace din lume.

Majoritatea ministrilor prezenti la reuniune, dintre care seful diplomatiei germane si cel al Spaniei, si-au exprimat sustinerea fata de masurile prezentate.

Potrivit UE, scopul misiunii EUTM, in care Franta are un rol-cheie, este de a "forma si consilia fortele armate (...) pentru a contribui la restaurarea capacitatii lor militare si de a le permite sa realizeze operatiuni de lupta pentru a restabili integritatea teritoriala a tarii".

Militarii europeni "nu vor participa la operatiunile de lupta", a precizat UE. In legatura cu ostaticii din Algeria, Fabius a declarat ca va actiona in "functie de evolutia situatiei".