In luna decembrie au avut loc primele simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala, in mai multe judete. In Olt, promovabilitatea simularii la BAC este de 30,25%, iar la simularea Evaluarii Nationale 38,68% dintre elevii care au sustinut testele au luat note peste 5. In Cluj, promovabilitatea a fost de 43% la probele de Bacalaureat, iar la Evaluarea Nationala media notelor la nivelul judetului este de 5,28.

Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, a declarat pentru RTV: "am cerut inspectoratelor sa organizeze simulari pentru a vedea care este stadiul de pregatire al elevilor, urmand ca profesorii sa se concentreze apoi pe punctele slabe. Subiectele la simulari au fost concepute la nivel de inspectorat sau de scoala, pentru a-i testa pe elevi".

Olt: Promovabilitate de 30,25% la simularea Bacalaureatului

In judetul Olt au avut loc simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in saptamana 10-14 decembrie, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Olt, Mirela Paraschiv. Potrivit acesteia, promovabilitatea simularii la BAC este de 30,25%, iar la simularea Evaluarii Nationale 38,68% dintre elevii care au sustinut testele au luat note peste 5.

Prezenta la simulari a fost de peste 90%, in conditiile in care in mai multe scoli din judet simularea nu a fost organizata din cauza conditiilor meteorologice, a precizat Paraschiv. Purtatoarea de cuvant a ISJ Olt a declarat ca in judet elevii vor mai sustine o astfel de simulare, la sfarsitul semestrului al II-lea.

"In acest moment au loc intalniri cu parintii si elevii si vor fi grafice de meditatii si consultatii la scoala, saptamanal pentru disciplinele Limba Romana si Matematica", a afirmat Mirela Paraschiv. Conform acesteia, notele la Limba Romana, la ambele simulari, au fost mai mari decat notele obtinute de elevi la celelalte discipline de examen.

Anul trecut, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului in judetul Olt a fost de 31,28%, iar in 2011 promovabilitatea a fost de 54,26% - dar atunci au lipsit camerele de supraveghere video din salile de examinare.

Dambovita: Promovabilitate de 41% la simularea Bacalaureatului

In Dambovita, promovabilitatea la nivelul intregului judet a fost de 41% la simularea Bacalaureatului, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul scolar general adjunct, Ovidiu Basceanu. Acesta a explicat ca la Limba Romana promovabilitatea a fost de 47,21%. Au fost eliminati din simulare trei elevi, unul la Limba Romana, unul la Biologie si unul la Geografie. Anul trecut, promovabilitatea la Bacalaureat in judetul Dambovita a fost de 39,38%.

La simularea pentru Evaluarea Nationala au fost inscrisi 4.921 de elevi si s-au prezentat 4.669 la Limba Romana si 4.636 la Matematica. Note de peste 5 au obtinut 64,30% dintre elevii prezenti la Limba Romana si 31,43% la Matematica. "In mod paradoxal, 9 elevi au obtinut note de 10 la Limba Romana si 19 la Matematica, desi procentul de promovabilitate la Limba Romana este dublu fata de cel la Matematica", a declarat Ovidiu Basceanu.

Inspectorul scolar general adjunct al judetului Dambovita a declarat pentru HotNews.ro ca inspectoratul nu va mai organiza o alta sesiune de simulari, decat daca acest lucru este cerut de Ministerul Educatiei. "Avem planuri remediale pentru fiecare disciplina de examen si vom insista acolo unde notele au fost mici", a explicat acesta.

Braila: Promovabilitate de 49,79% la Matematica si 76,70% la Limba Romana la simularea Evaluarii Nationale

In judetul Braila a fost organizata o sesiune de simulare a examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in perioada 28 noiembrie - 13 decembrie. La simularea Evaluarii Nationale 49,79% dintre elevi au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la Matematica si 76,70% la Limba Romana, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul scolar general adjunct, Catalin Stanica.

La simularea Bacalaureatului, elevii au sustinut teste la patru discipline. La Matematica au obtinut note de peste 5 - 34,42%, la Limba Romana - 74,74%, la Biologie - 46,69% si la Fizica - 34,42%.

"Noi am organizat trei seturi de simulari, deci vor mai urma alte doua sesiuni de teste pentru elevii care se pregatesc sa sustina Evaluarea Nationala si Bacalaureatul", a declarat inspectorul scolar general adjunct.

Cluj: Promovabilitate de 43% la simularea Bacalaureatului

In judetul Cluj, elevii de clasa a XII-a au sustinut simularea examenului de Bacalaureat in perioada 3 - 6 decembrie 2012. Promovabilitatea a fost de 43%, scrie portalul Stiridecluj.ro. Valentin Cuibus, inspectorul scolar general al judetului Cluj, a declarat publicatiei citate ca la simulare s-au inscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenti 4.926.

"Examenul s-a desfasurat in conditii similare celui din vara, cat mai aproape de realitate, cu camere video, cu doi supraveghetori. Subiectele au fost cu o idee mai grele decat la Bacalaureatul din vara, e un semnal ca am preferat subiecte mai dificile ca ei sa perceapa ca examenul nu e joaca", a explicat inspectorul general.

Potrivit acestuia, "promovabilitatea la simulare a fost de 43%, fata de 56% cat a fost in vara, ceea ce este un procent satisfacator, tinand cont ca ne aflam la 7 luni de examenul de Bacalaureat din vara anului 2013". Valentin Cuibus a precizat ca obiectivul inspectoratului este ca promovabilitatea la Bacalaureatul 2013 sa fie pe judet de 66%. In urma simularii, 14,6% dintre elevi au obtinut medii cuprinse intre 4 si 5, 12,9% intre 5 si 6.

Simularea Evaluarii Nationale s-a desfasurat in perioada 26-28 noiembrie, in judetul Cluj. Media rezultatelor la nivelul judetului este de 5,28: in mediul urban media rezultatelor a fost 5,80, iar in cel rural - 4,10, scrie Monitorul de Cluj.

La simulare au fost inscrisi 5.079 de elevi si s-au prezentat 96,49% dintre acestia. Media 10 a fost obtinuta la simulare de un singur elev - Chiorean Roxana Maria, eleva in clasa a VIII-a la Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai", potrivit publicatiei citate.

Calendarul simularilor de BAC si Evaluare Nationala in Bucuresti

Simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala vor avea loc si in Bucuresti, acestea fiind programate incepand cu 30 ianuarie. La aceasta data elevii vor sustine simularea probei de Limba si Literatura Romana, atat pentru Bacalaureat, cat si pentru Evaluarea Nationala. Pe 1 februarie 2013 se va desfasura simularea probei de Matematica, iar pe 22 aprilie 2013 simularea probelor de Informatica si Chimie.