Vergil Voineagu a fost demis de catre premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului National de Statistica (INS), atributiile de presedinte urmand sa fie exercitate temporar, pana la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepresedinte al institutiei, potrivit Mediafax.

Gered Beatrix beneficiaza de sprijinul UDMR.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.

Institutul National de Statistica a transmis vineri seara explicatii detaliate in legatura cu diferentele intre varianta provizorie si varianta semidefinitiva a estimarilor privind Produsul intern brut pe anul 2011. Institutul subliniaza ca potrivit regulamentelor UE, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare, care se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori. Diferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul, sustine INS.

Victor Ponta acuzase anterior INS ca a dat date gresite: "O prioritate va fi marirea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii", a concluzionat premierul Victor Ponta.

*Premierul Victor Ponta a declarat anterior, la B1 TV, ca: "Am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei".

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.