Ministerul Educatiei raspunde printr-un comunicat de presa acuzatiilor de plagiat aduse ministrului Ecaterina Andronescu si semnalate de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citeaza site-ul Integru.org. "Consideram ca opinia publica a fost dezinformata cu rea credinta, avand in vedere modul in care a fost denaturata realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate", informeaza Ministerul.

Scrisoare MECTSFoto: edu.ro

"Consideram ca este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei", se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei.

Victor Ponta a avut si el un scurt comentariu legat de acuzatiile de plagiat la adresa Ecaterinei Andronescu: "Daca mai stam mult in campanie electorala cu PDL o sa constatam ca suntem 20 si ceva de milioane de plagiatori".

Citeste Comunicatul integral al Ministerului Educatiei:

"Precizari referitoare la unele informatii eronate aparute in publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung

In Departamentul de Chimie Analitica din Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, colectiv in care lucreaza, din 1993, si doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost abordate, in cercetarea stiintifica, teme legate de particule feromagnetice si ferofluide, inca din 1991.

Teza de doctorat elaborata de doamna Aurelia Cristina Nechifor si coordonata de catre doamna Ecaterina Andronescu, a avut drept tema 'Sinteza si aplicatiile particulelor feromagnetice si ale ferofluidelor'. Teza a dezvoltat acest domeniu, aducand numeroase contributii originale.

In anii 1991-1994, au fost stabilite relatii de colaborare stiintifica cu laboratorul de profil al Universitatii din Utrecht, condus de profesorul Albert P. Philipse. Ca urmare a acestei colaborari, pe probe sintetizate in laboratorul din Romania de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost realizate determinari prin microscopie electronica de transmisie in universitatea partenera. Imaginile de microscopie, in original, se afla si astazi in posesia doamnei Aurelia Cristina Nechifor. Acest lucru este certificat prin scrisoarea atasata, datand din 1994, semnata de profesorul Albert P. Philipse. In concluzie, imaginea de microscopie invocata apartine doamnei Nechifor.

Lucrarea mentionata de FAZ trateaza obtinerea unui nou tip de ferofluid, pe baza de tributil fosfat (TBP), sulfat feros, sulfat feroamoniacal, hidroxid de sodiu si acid percloric. Autorul Gerard Antonie van Ewijk foloseste, in articolul de unde se afirma ca s-ar fi copiat, o cu totul alta gama de reactivi - clorura feroasa, clorura ferica, amoniac si acid azotic, care nu au nici o legatura cu cei folositi in sinteza de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor. Ca urmare, consideram ca este inacceptabila asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care au in comun doar exprimari in limba engleza specifice domeniului chimiei.

Este de mentionat, de asemenea, ca Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluand informatiile de pe un site, afirma ca nu a fost citat corect articolul 'Static and dynamic characteristics of magnetized journal bearings lubricated with ferrofluid' al autorilor T.A. Osman, G.S. Nada si Z.S. Safar. Afirmam, cu dovezi concrete, ca si autorii romani, ca si autorii de mai sus, i-au citat pe cei care au scris anterior pe subiectele respective, respectiv: Rosensweig RE, Kaiser R., Miskolczy G, Viscosity of magnetic fluids in a magnetic field, J Colloid Interface Sci, 1969, 29(4): 680-6 (citat in articolul de mai sus la pozitia 2, si in lucrarea autorilor romani la pozitia 5), si Moskowitz R, Ezekiel FD, Magnetic fluids - something to consider. Instruments Control Syst, 1975, 48:41-5 (citat in articolul autorilor straini la pozitia 6, si de autorii romani de asemenea la pozitia 6).

In concluzie, consideram ca opinia publica a fost dezinformata cu rea credinta, avand in vedere modul in care a fost denaturata realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate."

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a semnalat joi, citand site-ul Integru.org, un posibil caz de plagiat in Guvernul Ponta: Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, ar fi fost descoperita cu pasaje copiate in publicatiile sale stiintifice. Cazul dateaza din anul 2003 si este vorba despre un articol de cinci pagini din revista “Analytical Chemistry” intitulat “Synthesis of TBP-Based Ferrofluids“ care descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub indrumarea Ecaterinei Andronescu. Analiza textului ar arata ca parti importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de stiinta, scrie cotidianul german. Articolul co-semnat de Ecaterina Andronescu a fost inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Aceste acuzatii de plagiat au fost dezbatute in mai multe randuri. Prima oara despre acest caz a scris in 2006 Iuliana Gatej in Cotidianul, in articolul "Cati Andronescu a mosit un plagiat". "In sintezele coordonate de Ecaterina Andronescu apar insa paragrafe dintr-o teza de doctorat, sustinuta de un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk la Universitatea din Utrecht in 2001. 'Am citit cele doua teze si gasesc asemanarea dintre ele ca fiind amuzanta. Este fara nici un dubiu cea mai evidenta copiere a unui text pe care am vazut-o pina acum', spune van Ewijk" - scria in 2006 publicatia citata. La acea data, Ecaterina Andronescu a declarat ca aceste acuze sunt false, scrie Cotidianul.

Cazul a fost readus in dezbatere in iulie 2012, cand Ecaterina Andronescu a fost numita ministru al Educatiei in guvernul Ponta. Stefan Vlaston a scris despre acest subiect pe Contributors.ro, facand trimitere la articolul publicat in 2006 in Cotidianul.