In patru localitati din judetul Constanta vor f organizate referendumuri duminica, 9 decembrie, odata cu alegerile parlamentare, trei dintre acestea referindu-se la acordul populatiei pentru exploatarea gazelor de sist, iar al patrulea fiind legat de infiintarea a doua noi sate, potrivit Agerpres.

Prefectul judetului Constanta, Eugen Bola, spune ca Biroului Electoral Central (BEC) a publicat deja pe site datele pentru organizarea referendumurilor de la Mangalia, Costinesti si Limanu, unde populatia va fi consultata in legatura cu oportunitatea prospectarii si exploatarii gazelor de sist, informeaza Agerpres.

"Consilierii din aceste localitati au votat pentru organizarea referendumurilor, in data de 9 decembrie, odata cu alegerile parlamentare, demersurile fiind perfect legale. Pentru Costinesti, Limanu si Mangalia, instruirea personalului se va realiza luni 2 decembrie, la Casa de Cultura din Mangalia, referendumurile de aici vizand un raspuns de la cetateni pentru exploatarea sau neinceperea exploatarii gazelor de sist", a declarat Eugen Bola.

La randul sau, Traian Cristea, primarul comunei Costinesti a declarat ca, dupa modelul localitatilor constantene Mangalia si Limanu, locuitorii comunei Costinesti vor fi chemati la urne, pe 9 decembrie, nu doar pentru a-si alege parlamentarii (deputatul si senatorul), ci si pentru a se pronunta cu privire la extractia gazelor de sist.

"Cetatenii cu drept de vot vor trebui sa se pronunte prin 'Da' sau 'Nu' la intrebarea 'Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist prin fractionare/fracturare hidraulica pe teritoriul comunei Costinesti?' Consiliul Local a adoptat hotararea organizarii acestui referendum la cererea comunitatii, care in principiu nu este de acord cu extractia gazelor de sist. Chiar daca procedeul de extractie nu ar fi atat de periculos precum se spune, oamenii nu sunt de acord. Ar insemna sa vada sonda pe litoral, or ei se opun", a precizat primarul din Costinesti.

In comuna Mihail Kogalniceanu se va organiza, pe data de 9 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare, un referendum pentru infiintarea a doua noi localitati. "Referendumul se realizeaza pentru ca doua grupuri sociale create inainte de 1989 pe langa doua mari unitati agro-industriale, Sibioara si Ceres, sa capete statutul de unitati administrativ-teritoriale - sate", a conchis Eugen Bola, prefectul judetului Constanta.