Tanara accidentata de diplomatul rus pe o trecere de pietoni din Capitala a fost transferata la Centrul National Medical de Recuperare Neuropsihomotorie, dupa ce starea ei s-a imbunatatit, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica.

"Starea ei s-a imbunatatit, astfel ca medicii de la Spitalul Bagdasar-Arseni au hotarat sa o transfere la Centrul National Medical de Recuperare Neuropsihomotorie", a spus dr. Florian Bica.

El a precizat ca medicul terapeut a inceput de mai mult timp sa lucreze zilnic cu tanara, pentru recuperarea anumitor miscari.

Madalina Bacanu, in varsta de 19 ani, din Braila, studenta in Bucuresti, a fost lovita in 21 octombrie de o masina a Ambasadei Federatiei Ruse condusa de prim-secretarul Aleksandr Evsiukov, accidentul avand loc pe o trecere de pietoni aflata la intersectia strazilor Camil Ressu si Ilioara din Sectorul 3 al Capitalei.

In urma accidentului, tanara a suferit, intre altele, un traumatism cranian sever, fiind internata atunci in coma la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Sergheevici Malghinov, declara atunci ca, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena, este considerata imposibila ridicarea imunitatii diplomatului implicat in accident si preciza ca acestuia i s-a oprit mandatul si a parasit Romania. Declaratia a fost facuta dupa ce ministrul de Externe, Titus Corlatean, a solicitat ridicarea imunitatii diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare in Romania.

In 9 noiembrie, Judecatoria Sectorului 3 a admis cererea Parchetului de a transfera Rusiei procedura anchetarii diplomatului in tara natala pentru vatamare corporala din culpa si refuzare de recoltare de probe biologice. Procurorii au trimis in 23 octombrie la Judecatoria Sectorului 3 dosarul diplomatului rus, cu propunerea transferului de proceduri.

Decizia nu este insa definitiva, fiind contestata la Tribunalul Bucuresti, care urmeaza sa se pronunte definitiv pe aceasta chestiune.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti declara, dupa decizia instantei, ca "totul este acum in mainile organelor de drept" din Rusia, care vor deschide la randul lor un dosar penal.

"Au avut loc deja contactele intre Ministerele de Externe ale tarilor noastre, ne punem de acord asupra modalitatii in care vor conlucra organele de drept din Romania si Federatia Rusa, astfel incat dosarul sa fie transmis in Rusia si urmarirea sa se desfasoare acolo. (...) Totul este acum in mainile organelor de drept. A trecut practic o saptamana, dar ne-am intalnit deja la nivel de MAE, am transmis toate informatiile in Federatia Rusa. In prezent, organele de drept stabilesc modul in care vor interactiona. De aici incolo, totul depinde de organele de drept si instanta de judecata. In acest caz se va deschide un dosar penal", afirma Malghinov, intr-un interviu la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

Consulul rus in Romania Andrei Lancikov declara dupa accident, pentru Ria Novosti, ca diplomatul rus care a lovit o tanara pe trecerea de pietoni mergea regulamentar si "era treaz".

"Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea in automobil cu sotia si copilul si a lovit pe trecerea de pietoni o cetateanca romanca. In prezent, ea se afla la reanimare in stare critica", spunea Lancikov.

Lancikov preciza ca diplomatul "conducea cu viteza regulamentara" si "era treaz". Cu toate ca "el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (...), la ambasada s-a confirmat ca era treaz", sublinia consulul rus.

Potrivit acestuia, "fata a traversat drumul in fuga" si Evsiukov "pur si simplu nu a vazut-o".