Europa se mobilizeaza miercuri impotriva austeritatii, o zi care urmeaza sa fie marcata de greve generale in Spania si in Portugalia, doua dintre cele mai fragile tari din regiune, unde furia poporului creste in fata saraciei si a unei rate tot mai ridicate a somajului. Si in alte tari vor fi fi numeroase manifestatii.

Spania, a patra economie din Zona Euro, sufocata atat de un somaj de peste 25% din populatia activa, cat si de o politici draconice de austeritate, se pregateste pentru a doua greva generala din ultimul an.

Inca de marti noaptea, primii protestatari se pregateau sa se aseze in puncte strategice din Madrid: aeroport, garajele mijloacele de transport in comun sau in piata en-gros. De la ultima greva generala din 29 martie, au fost mai multe manifestatii impotriva politicii de austeritate a guvernului de Mariano Rajoy care prevede economii bugetare de 150 de miliarde de euro pana in 2014, si care loveste cel mai mult oamenii cu venituri modeste, scrie AFP.

Si Portugalia se pregateste pentru o incetinire a activitatii in timpul unor manifestatii si actiuni care urmeaza sa se desfasoare miercuri si in alte tari din Europa de Sud lovite de criza, precum Grecia si Italia, dar si in tari ca Germania, Belgia, Franta si Polonia.

Grecia si Italia nu au anuntat greve generale ci doar opriri ale activitatii timp de cateva ore.

In timp ce cresterea economica in Zona Euro urmeaza sa ramana intr-un punct mort (0,1%) in 2013, potrivit Comisiei Europene, Fondul Monetar International a avertizat ca politicile de austeritate din mai multe tari risca sa devina "insuportabile politic si social".

Actiuni de protest si in Romania

Si la noi vor fi organizate manifestatii similare cu cele din tarile europene, la care vor participa circa 5.000 de oameni in toata tara. Organizatia sindicala Cartel Alfa a anuntat ca mesajul acestora este acela de modificare a Legii Dialogului Social, pentru ca negocierile colective sa poata avea loc, iar numarul contractelor colective sa creasca.

Circa 500-600 de persoane, vor picheta miercuri, de la ora 14:00, sediul Guvernului, a anuntat organizatia.

Actiuni similarevor fi organizate in toate resedintele de judet cu exceptia judetelor Bihor, Iasi si Salaj, unde primarii au refuzat sa elibereze autorizatii, a precizat organizatia.