Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV, ca pozitia SUA fata de Romania in aceasta vara nu a avut legatura cu Traian Basescu, ci cu respectarea statului de drept, el precizand si ca Crin Antonescu a respectat angajamentul asumat, transmite Mediafax.

Intrebat in legatura cu faptul ca a fost vazut ca un aparator al lui Traian Basescu, Mark Gitenstein a raspuns: "Aceste lucruri nu au nimic... Nu au legatura cu Traian Basescu. Au de-a face cu impunerea statului de drept si cu respectarea propriilor legi".

"Chestiunea in vara aceasta a fost ca Parlamentul dumneavoastra a dat niste legi referitoare la desfasurarea referendumului. Apoi, in ultima clipa, a inceput sa faca schimbari la aceste legi, iar Curtea Constitutionala a decis ca acest lucru era neconstitutional", a explicat ambasadorul american.

El a subliniat ca pentru Statele Unite, pentru alti membri UE, pentru investitori, fie ei americani sau nu, important este daca Romania respecta propriile reguli, fie ca se refera la democratie sau la politicile fiscale, sau la licitatii, sau la orice altceva.

"Daca nu ai un regim legal previzibil, nu esti un aliat de incredere si nu esti un loc sigur pentru investitii. Acesta e criteriul pe care l-am folosit de cand am venit aici. Crucial, de o importanta cruciala. Vorbiti cu orice director, cu un membru al unui consiliu de administratie dintr-o companie occidentala. Cand iau decizii de investitii, cand cheltuiesc banii altora, asta fac ei: vor sa stie ca banii vor fi in siguranta si ca pot lua decizii informate si ca guvernul insusi va lua decizii previzibile, altfel banii nu sunt in siguranta", a adaugat Gitenstein.

Intrebat cum se impaca lipsa sustinerii populare, avand in vedere ca 7,5 milioane de romani au votat la referendum pentru demiterea presedintelui, cu stabilitatea, Mark Gitenstein a spus: "Sistemul dumneavoastra prezidential nu-i asa de diferit de al nostru, in sensul ca presedintele e ales de popor, pentru o perioada de timp limitata, in cazul dumneavoastra 5 ani, in cazul nostru, 4 ani. In SUA, nu-l poti demite pe presedintele tarii decat daca e in mod formal pus sub acuzare de Camera Reprezentantilor, judecat in Senat si demis. In peste 230 de ani, noi n-am facut asta niciodata in SUA. Si stiti de ce? Pentru ca noi consideram ca e important ca presedintele sa aiba autoritatea de a actiona, cat timp actioneaza in limitele Constitutiei si isi indeplineste atributiile in mod legal, in acea perioada. Persoana e aleasa intr-un anumit an si isi duce la bun sfarsit mandatul. E o chestiune importanta pentru stabilitatea pozitiei. Si asta e o problema de stabilitate".

El a apreciat ca Romania are un sistem asemanator cu SUA in privinta posibilitatii de demitere a presedintelui.

"Nici in Romania nu e usor sa demiti un presedinte. Intr-adevar, au fost doua tentative de demitere a domnului Basescu, iar acest lucru nu s-a intamplat. Intrebarea e daca respectati regulile prin care se face acest lucru. Asta s-a intamplat in aceasta vara. Problema e ca, intr-o republica, nu conteaza numai ce decide majoritatea, conteaza ce spun regulile si ce decid instantele. Cata vreme aceste decizii sunt luate intr-o maniera adecvata si legala, ele trebuie respectate".

"Asta am sustinut in aceasta vara si aceasta a fost preocuparea Statelor Unite si a Uniunii Europene", a subliniat ambasadorul SUA.

Intrebat daca in intalnirea pe care a avut-o cu Crin Antonescu dupa ce acesta a ajuns la Cotroceni i-a spus aceste lucruri, Mark Gitenstein a declarat: "Da, i-am spus. I-am spus ca speram sa actioneze in limitele pozitiei detinute, adica presedinte interimar al Romaniei. Si-a luat acest angajament si, ca sa fiu sincer fata de domnul Antonescu, a si respectat aceasta promisiune".

Chestionat in legatura cu faptul ca Antonescu i-a adus apoi diverse critici, Mark Gitenstein a raspuns: "Dumneavoastra aveti caderea sa judecati acest lucru".

Mark Gitenstein: O noua criza constitutionala nu ar fi benefica Romaniei. Ne dorim un aliat stabil

Ambasadorul SUA a mai declarat la PRO TV ca realizarea unei intelegeri, a unei atmosfere civilizate intre partidele rivale dupa alegerile din decembrie va fi foarte importanta pentru relatia cu SUA, care isi doresc un aliat stabil. Ambasadorul a subliniat ca o noua perioada de instabilitate nu ar fi benefica, transmite Mediafax.

Intrebat catre cine era indreptat mesajul sau privind temerea ca alegerile din decembrie ar putea sa dezbine poporul, Gitenstein a raspuns: "Era un mesaj pentru intreaga Romanie si pentru politicienii romani, pentru cei care conduc Romania".

Chestionat in legatura cu modalitatea in care aceste alegeri ar putea sa dezbine poporul, ambasadorul american a apreciat ca Romania se confrunta cu o problema similara celei de acum din SUA. El a explicat ca in SUA votul popular e divizat in parti aproape egale, ceea ce va crea probleme in privinta guvernarii tarii, iar Romania are o problema similara.

"Eu spun doar ca, din punctul de vedere al statului american, crearea unei intelegeri, a unei atmosfere civilizate intre partidele rivale, dupa alegeri, va fi un lucru foarte important pentru Romania, nu numai pentru Romania, ci si pentru relatia sa cu SUA, pentru ca noi ne dorim un aliat stabil, vrem ca guvernul roman sa poata lua decizii pe care sa ne putem baza, oricare ar fi acestea", a aratat Mark Gitenstein.

Intrebat despre ideea unei noi suspendari a presedintelui Basescu in cazul in care USL castiga alegerile, iar seful statului refuza desemnarea lui Victor Ponta premier, ambasadorul SUA a raspuns: "N-am sa intru in discutii ipotetice. N-am idee ce se va intampla in aceste alegeri sau ce va face domnul Basescu, sau daca domnul Ponta va fi ales. Pot sa va spun doar care e pozitia SUA: o noua criza constitutionala in aceste cateva luni nu va fi benefica Romaniei si nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem sa vedem stabilitate. Vrem sa vedem alegatorii decizand cine vor sa le conduca tara si vrem ca orice diferende care ar aparea sa fie rezolvate intr-o maniera cat mai civilizata si mai amiabila. Iar apoi sa incepeti sa luati decizii".

El a apreciat ca 2013 va fi un an dificil pentru Romania, nu atat din cauza situatiei interne, cat din cauza situatiei europene.

"Pietele dumneavoastra de desfacere sunt europene, iar Europa e acum in criza. Cred ca Romania e pe punctul de a face progrese remarcabile, datorita reformelor intreprinse si mi-ar placea sa vad aceste progrese realizate. Cred ca asta necesita stabilitate", a explicat Gitenstein.

Intrebat daca apreciaza, in concluzie, ca o noua incercare de suspendare a presedintelui ar crea instabilitate, ambasadorul a raspuns: "N-am idee ce se va intampla dupa aceste alegeri. Spun numai ca o noua perioada de criza constitutionala si de nesiguranta privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau pozitie in privinta suspendarii, nici in privinta alegerii lui Ponta de catre presedinte".

"Tot ce le-am spus tuturor celor implicati este exact ce am spus in acel discurs, si anume ca stabilitatea, consensul, coabitarea civilizata si stabilitatea in domeniul decizional si predictibilitatea deciziilor sunt importante pentru economia dumneavoastra, pentru investitiile occidentale, pentru relatia dumneavoastra cu SUA si, banuiesc eu, cu UE. N-am sa intru in discutii ipotetice", a adaugat Mark Gitenstein.

Mark Gitenstein: SUA sunt interesate de numirile din Justitie datorita prezentei companiilor americane in Romania

Mark Gitenstein considera important ca persoanele nominalizate pentru functia de procuror general al Romaniei si pentru sefia DNA sa fie apolitice si la fel de "competente si curajoase" ca predecesorii lor, aratand ca interesul american fata de Justitia din tara noastra este determinat de prezenta pe piata romaneasca a investitorilor americani, transmite Agerpres.

"Important este procesul prin care se realizeaza asta. Nu ne concentram asupra niciunuia dintre cei doi candidati, iar procesul inca nu s-a incheiat. Cred ca vom judeca acest proces la final, dupa ce vom vedea rezultatele", a declarat Gitenstein, la PRO TV, intrebat despre procesul de numire a noului procuror general al Romaniei si a noului sef al DNA.

Cat priveste transparenta procesului de numire in cele doua functii, ambasadorul SUA a opinat ca acesta a fost transparent in anumite privinte, insa, cativa dintre candidati nu l-au considerat asa.

"Cred ca aceasta (transparenta numirilor - n.r.) este o grija pentru noi. Sunt nerabdator sa vad cum vor reactiona restul. Ma refer la celelalte partide politice, institutiile romanesti", a adaugat Gitenstein.

El a spus ca este interesat daca exista o opinie comuna care sa sustina ca persoanele nominalizate pentru cele doua functii din Justitie sunt cele mai potrivite. De asemenea, ambasadorul a afirmat ca este interesat daca nominalizatii par sa fie apolitici si daca sunt "la fel de competenti si curajosi ca predecesorii lor".

Intrebat ce motiveaza interesul SUA fata de numirile respective, Gitenstein a raspuns: "Pentru noi sunt importante stabilitatea si credibilitatea institutiilor independente romanesti, iar acum urmatoarele institutii la care sunt posturi libere sunt Procuratura Generala si DNA. Dupa cum stiti, in timpul verii am avut o criza serioasa referitoare la independenta si credibilitatea tribunalelor si a procurorilor, precum si a structurilor anticoruptie, a statului de drept in general. Acesta este urmatorul pas si suntem preocupati ca persoanele alese in aceste functii sa respecte criteriile expuse de mine in discurs. Stabilitatea Romaniei ca republica in care statul de drept este respectat este importanta pentru SUA din doua motive elementare, in primul rand pentru ca sunteti aliatul nostru, iar noi ne dorim un aliat stabil, o tara stabila ca aliat, iar in al doilea rand, avem companii americane cu interese de afaceri aici, ele sunt expuse legii privind practicile de coruptie externa si nu se pot implica in activitati dubioase, mituire sau orice altceva de acest gen".

Gitenstein a subliniat ca atat el cat si predecesorii sai, atunci cand au aflat ca o companie americana este implicata in acte de coruptie, au denuntat-o imediat la departamentul de justitie american.

"Vrem sa fim pe picior de egalitate, nu vrem ca firmele noastre sa fie tratate diferit. In conditiile in care legile dvs nu sunt aplicate intr-o maniera corecta si obiectiva, competitia nu este corecta", a completat diplomatul american.

Intrebat daca exista probleme cu vreo companie americana, Gitenstein a raspuns ca nu exista acuzatii credibile ca o companie americana ar fi implicate in actiuni de coruptie.

Joia trecuta, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat propunerile de numire a lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general si a lui Ioan Irimie la sefia DNA.