Europa traieste vremuri agitate, iar Uniunea Europeana nu este ceva sigur pentru totdeauna, a declarat miercuri seara presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu prilejul decernarii titlului Honoris Causa de catre Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), relateaza Agerpres.

Potrivit acestuia, Europa nu mai este considerata o solutie de un numar mare de tari, ci ca o problema ceea ce are ca efect negativ amenintarea proiectelor si ideilor institutionale.

'Trebuie sa aparam acest ideal al Europei. Tarile si oameni impreuna, state si natiuni, dincolo de frontiere, in institutii comune pot rezolva probleme lor intr-un mod mai usor decat daca ar face acest lucru singuri', a aratat oficialul PE, subliniind ca singurul model de urmat este Uniunea Europeana, chiar daca aceasta nu este acum 'intr-o forma ideala'.

El a atras atentia asupra faptului ca cetatenii europeni traiesc vremuri agitate.

'Uniunea Europeana nu este ceva sigur pentru totdeauna, nimic nu este lipsit de alternativa si aceasta prezentare a Uniunii Europene, ca fiind singura alternativa, este gresita, nimic nu reprezinta singura optiune. La orice exista alternativa, exista alternativa la integrarea europeana, la cooperarea europeana, aceasta este renationalizarea. Oamenii care le spun tinerilor ca Europa e sigura pentru totdeauna nu spun adevarul', a afirmat presedintele PE.

Martin Schulz a adaugat ca, pentru moment, Europa este divizata si clivajele dintre bogati si saraci, respectiv dintre tarile sarace si bogate, sunt din ce in ce mai profunde.

'Uniunea Europeana a fost construita ca raspuns la amenintarile celei de-a doua parti a secolului XX. Dupa mine, in mod istoric, integrarea europeana este un raspuns la amenintarile din a doua jumatate a secolului XX si prima jumatate a secolului XXI', a spus liderul european.

Schulz a dorit sa le multumeasca celor care au sustinut alocutiuni, dar si celor care i-au acordat titlul Honoris Causa al SNSPA.

'Pentru mine este un moment important si trebuie sa recunosc ca nu se intampla foarte des in viata mea sa-mi caut cuvinte sa ma gandesc la ceea ce spun, dar acesta este un moment in care trebuie sa recunosc ca sunt profund emotionat. Promit ca ma voi intoarce in Romania. Astazi am devenit membru al acestei prestigioase comunitati academice a Universitatii Bucuresti, acum ca parte din comunitatea academica romana si aceasta este o onoare exceptionala pentru mine si permiteti-mi sa spun ca acestea nu sunt niste formule standard de multumire si de exprimare a recunostintei. Spun aceste cuvinte din adancul inimii', a mai spus Martin Schulz.

La ceremonia care a avut loc la Biblioteca centrala Universitara au fost prezenti fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, conducerea SNSPA, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, presedintele Academiei Romanie, Ionel Haiduc, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti, E.S. Georgios D. Poukamisas, numeroase personalitati ale mediului academic, universitar, analisti, jurnalisti.