Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat sambata ca doreste mentinerea clasei a IX-a la liceu, spunand ca nu este de acord cu trecerea acesteia la ciclul gimnazial, iar in acest sens intentioneaza modificarea Legii educatiei, informeaza Mediafax. Potrivit Legii educatiei care a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2011, elevii care au intrat in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 ar trebui sa stea in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a, astfel incat modificarea ar urma sa aiba loc in 2015.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Clasa a IX-a cred ca trebuie sa ramana la liceu. Liceul romanesc are in traditie o durata de patru ani si eu cred ca trecerea clasei a IX-a la clasa gimnaziala ar insemna un salt in jos imens la calitatea invatamantului si nu cred ca trebuie sa-l facem. De aceea, acesta este unul din obiectivele pe care le avem atunci cand vom modifica legea si vrem sa facem lucrul acesta cat mai curand", a afirmat ministrul Andronescu la o intalnire cu directorii unitatilor de invatamant din judetul Constanta.

Reprezentantul ministerial a precizat ca actuala Lege a educatiei prevede ca din 2015 clasa a IX-a sa treaca la scoala gimnaziala, dar ca intentioneaza corectarea acesteia pentru ca lucrurile sa ramana neschimbate.

"Actuala lege stabileste ca din 2015 clasa a IX-a sa treaca la scoala gimnaziala. Acest lucru ar fi pur si simplu o abandonare a calitatii sistemului national de invatamant. Vom corecta legea Educatiei si vom lasa clasa a IX-a in ciclul gimnazial, acolo unde mi se pare ca ii este locul", a explicat Ecaterina Andronescu.