Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, fosta judecatoare a Inaltei Curti Lidia Barbulescu si judecatoarea Georgeta Barbalata au dat, luni, declaratii in dosarul in care procurorii anticoruptie o cerceteaza pe judecatoarea ICCJ Gabriela Birsan, scrie Mediafax.

Fosta judecatoare ICCJ Lidia Barbulescu a venit, luni, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiata ca martor in dosarul in care Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu sunt cercetate pentru trafic de influenta, au declarat surse judiciare.

Lidia Barbulescu a ajuns la sediul DNA in jurul orei 12.30, ea declarand ca nu stie in ce dosar a fost chemata de procurorii anticoruptie sa dea declaratii.

Surse judiciare au decalarat ca Lidia Barbulescu ar fi fost chemata pentru a fi audiata in dosarul de coruptie al judecatoarelor ICCJ Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu.

In acelasi dosar au fost audiate, luni, in calitate de martori, judecatoarea Georgeta Barbalata si fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu.

Surse judiciare au declarat ca Rodica Stanoiu ar fi fost intrebata de anchetatori in legatura cu o excursie pe care a facut-o in urma cu mai multi ani impreuna cu sotii Gherbovan.

Potrivit surselor citate, la acea vreme Rodica Stanoiu si sotii Gherbovan ar fi apelat la serviciile societatii de turism Marshall.

La iesirea din sediul DNA, Rodica Stanoiu nu a dorit sa dea declaratii.

Tot luni a fost audiata si judecatoarea Georgeta Barbalata, in calitate de martor in dosarul judecatoarei Gabriela Birsan.

In 10 noiembrie 2011, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (presedintele Sectiei de contencios administrativ a ICCJ, intre timp revocata din functie, n.r.) si Iuliana Pusoiu ar fi primit bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

In aceasta cauza, procurorii DNA fac acte de urmarire penala fata de Gabriela Victoria Birsan, Iuliana Pusoiu, pentru trafic de influenta, Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, pentru cumparare de influenta si de omul de afaceri Gabriel Chriac, pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, Birsan si Pusoiu au primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Gabriel Chiriac diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

In februarie 2012, procurorii DNA i-au pus sub invinuire in acest dosar si pe fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie Anton Pandrea si pe judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios administrativ, fiind acuzati de favorizarea infractorului.

Judecatorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul ca s-a emis mandat de interceptare in cazul judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, la solicitarea DNA.