Un sobor de preoti, in frunte cu Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei si Slovaciei, au oficiat, duminica, la Iasi, Sfinta Liturghie, cu ocazia Cuvioasei Parascheva, in prezenta premierului Victor Ponta si a altor oficialitati centrale si locale, informeaza Mediafax.

Zeci de preoti, in frunte cu PF Daniel, alaturi de Mitropolitul Cehiei si Slovaciei, PF Hristofor, au oficiat Sfanta Liturghie in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, pe o scena special amenajata, in prezenta a zeci de mii de credinciosi, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

La ceremonie au fost prezenti, printre altii, premierul Victor Ponta, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, Ilie Sarbu, Ecaterina Andronescu, Teodor Baconschi, Varujan Vosganian, Vasile Astarastoae, dar si alti politicieni locali: senatorul PSD Florin Constantinescu, senatorul PNL Mihaela Popa, deputatul PSD Anghel Stanciu si senatorul PDL Dumitru Oprea.

Peste o suta de mii de pelerini s-au inchinat la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in timp ce allti zeci de mii de credinciosi asteptand la coada care s-a intins pe cativa kilometri, in pofida frigului si a ploii.

Potrivit Agerpres, pelerinii din curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au putut urmari pe ecrane panoramice slujba Sfintei Liturghii, iar pe strazile din jurul Mitropoliei au fost amplasate difuzoare pentru ca ceremonialul religios sa poata fi ascultat de persoanele care stau la rand pentru a se inchina la moastele celor doi sfinti.

In fiecare an, sute de mii de credinciosi ortodocsi, dar si catolici din tara si strainatate vin la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, a carei praznuire se oficiaza pe 14 octombrie.

Vineri seara, cateva mii de credinciosi au participat la o procesiune pe strazile din centrul Iasiului, intitulata Calea Sfintilor, raclele cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Cuvios Teofil, aduse din Ucraina, fiind purtate pe umeri de catre preoti, relateaza Mediafax.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a ajuns la Iasi inca de vineri seara, impreuna cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei si Slovaciei, cei doi inchinandu-se la Sfintele moaste in cursul diminetii de sambata.

Ulterior, PF Daniel si PF Hristofor au participat la slujba de sfintire a bisericii cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Ierusalim", din cartierul iesean Tatarasi. La slujba au asistat aproximativ 2.500 de persoane.

Peste 200.000 de pelerini din intreaga tara sunt asteptati sa vina la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste.